В Бургас няма да се строи „Океанариум“

0
432
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай

На редовната сесия на Общински съвет-Бургас се реши окончателно да бъде прекратен договорът за цел изграждане и експлоатация на Океанариум в парк „Езеро“. Предложението за това беше дадено от заместник-кмета по финансите Красимир Стойчев, пише „Черноморски Фар“.

Договорът между „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ и Община Бургас беше сключен през 2013 година. С него се целеше предоставяне на концесия за проектиране, строителство, управление и поддържане на парк „Океанариум“. Предмет на концесията беше извършване на строителни и монтажни работи по цялостно изграждане на воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк „Езеро“ от и изцяло за сметка на концесионера срещу получаването на приходи. Условието беше да се изградят в срок от 5 години, считано от датата на влизане в сила на договора (19.06.2013 г.), елементите от обществен интерес – делфинариум, океанариум, развлекателно-познавателен комплекс и аквапарк.

Обаче петгодишният срок не се спази, а строителство на „Океанариума“ така и не започна. Миналата година на 8 юни постъпи писмо с искане за удължаване на сроковете за извършване на предложените първоначални инвестиции и изграждане и въвеждане в експлоатация на обектите от обществен интерес. Писмото бе разгледано от 5 общински комисии и се взе решение в 60-дневен срок концесионерът да изпълни задължението си за внасяне на банкова гаранция в размер на 60 000 лева, обезпечаваща задължението му за внасяне на годишна концесионна такса, която е просрочена, а също и да предостави актуална банкова гаранция за екологичен риск в размер на 500 000 лева. Предишната, извършена при сключване на концесионния договор вече бе с изтекъл срок.

През октомври миналата година  „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ изплати концесионната такса от 60 000 лева и представи банкова гаранция за екологичен риск. Дължимите гаранции обаче бяха представени след изтичане на допълнително представения двумесечен срок от страна на Общински съвет-Бургас. Във връзка с промяната на структурата на концесионера не бяха представени доказателства за финансов ресурс и лице притежаващо такъв ресурс за изпълнението на договора. В тази връзка Община Бургас е усвоила предоставената от концесионера банкова гаранция за изпълнение задължението за извършване на инвестиции.

С писмо от 20 ноември миналата година общината е уведомила концесионера, че в 14-дневен срок от получаването му, усвоената банкова гаранция следва да бъде възстановена в пълен размер. Казваше се и, че при неизпълнение на посочените условия в срок до 14 януари 2019-а концесионният договор ще бъде прекратен. В дадения срок така и не постъпиха никакви доказателства за изпълнение на посоченото задължение. Вместо това от „Уотър Атракшънс Къмпани Плюс“ са направили предложение договорът за предоставяне на концесия да бъде прекратен по взаимно съгласие между страните до края на месец март, като на дружеството бъде върнат оригиналът на банковата гаранция за екологичен риск и възстановена предсрочно заплатената концесионна такса. Заявена е готовност да се върне на концедента обекта на концесията, съгласно договорните условия и срокове.

Община Бургас е приела това предложение и вчера то е гласувано положително от Общинския съвет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments