Уволниха част от протестиращите служители на МБАЛ-Видин

0
796
МБАЛ - Видин
Снимка: МБАЛ - Видин

Уволнени са част от протестиращите служители на видинската болница. На 10 ноември работещи в Спешното отделение към лечебното заведение започнаха гладна стачка. Те заявиха, че са тормозени и изнудвани от ръководството, за да дават част от изработените си пари, които получават за дейността си на първа линия. Протестиращите обявиха, че в лечебното заведение има злоупотреби и заявиха, че са уведомили Министерството на здравеопазването. Уволнените санитари коментираха пред „NOVA“:

„Не можем да си обясним защо сме с прекратени договори. Явно излязохме виновни без вина. Уволнени сме дисциплинарно. През ноември през 2-3 дни започнаха да ни се пускат рапорти и да даваме писмени обяснения. Надигнахме глава да си търсим правата.“

Друга уволнена жена добавя, че е работила в болницата от 5 години и през този период не е имала нарушения. По думите й всичко започнало, когато започнали да си търсят правата.

„Тогава започнаха да валят забележките, наказанията и психически и физически тормоз.“

Същевременно парите за първа линия, за които служителите протестираха, са им били преведени. Те са започнали да ги получават след протеста. Д-р Иво Георгиев от Синдикат „Защита“ заяви:

„От този момент започваме отново гладна стачка, която ще продължи в петък в София. Протест срещу това, че самозабравили се хора в управлението на една институция стигат дотам да се саморазправят с тези жени.“

Болницата е взела решението за уволнението и ако отстранените жени пожелаят, могат да потърсят правата си в съда, обяви от своя страна заместник-директорът на лечебното заведение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments