Утре пускат движението по новия участък „Макреш – Бела“ край Видин

1
1442
Нов участък Макреш-Бела. Снимка: МРРБ
Нов участък Макреш-Бела. Снимка: МРРБ

Движението по новоизградения участък между селата Макреш и Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март след 15:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Министър Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка с дължина 13,6 км и започва от разклона за Макреш и е до Бела. Преминава по ново трасе, извън обхвата на първокласния път I-1. Със завършването на обекта интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през град Димово и село Бела като по този начин се повишава безопасността на движение в региона. Обектът е завършен, издаден е Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16 и разрешението за ползване.

Новият участък е с габарит на магистрала с две платна за движение в посока, със средна разделителна ивица и банкети. Платната са с по две летни за движение, аварийна лента, като в определени участъци с по-големи надлъжни наклони е изградена лента за бавно движещи се товарни автомобили. Такава ще има между 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и между 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград. В участъка са изградени 2 пътни възела – п. в. „Макреш“ при 36-ти км, и п. в. „Бела“ – при 46-ти км.

Чрез тях ще се осъществява връзката с останалите пътища в региона. Построени са редица съоръжения – мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, включително и ж. п. надлез над ж. п. линията София – Видин, водостоци и т. н. В близост до пътен възел „Бела“ ще бъде изграден контролен център за управление на трафика по бъдещата магистрала.

Новият участък е изграден изцяло със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е „Автомагистрали“ ЕАД. През 2020 г.  Стойността на строително-монтажните работи на 13,6 км участък е близо 341,2 млн. лв. с ДДС

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
мико
мико
1 месец по-рано

да не се окаже само, че пак са мацали асфалта с четка и че есента ще му правят ремонт