Установиха Инфлуенца А по птиците в хасковското село Криво поле

0
106
Кокошки
Кокошки. Снимка: Pixabay

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи Инфлуенца А по птиците в животновъден обект в землището на хасковското село Криво поле. Инфекцията е констатирана в място за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Националната референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ в София.

В обекта са били отглеждани близо 40 хиляди птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на останалите заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места с. Криво поле, с. Корен и с. Момино и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места – с. Елена, с. Книжовник, с. Малево, с. Манастир, с. Динево, с. Родопи, с. Стамболийски, с. Стойково, с. Подкрепа, с. Славяново, с. Болярски извор, с. Малък извор, с. Голям извор и с. Долно Ботево.

Извършва се епизоотично проучване, което да установи причината за навлизане на заболяването в обекта.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Това е 5-то огнище на заболяването в България от началото на годината. В Европа за същия период са обявени над 890 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments