Ураганът Йота: Бурята от категория 4 удари Никарагуа

0
181
Буря на остров.
Снимка: Пиксабей

Ураганът Йота удари Никарагуа две седмици след поредната опустошителна буря там, информира “BBC”Американският национален център за урагани (NHC) съобщи, че бурята е прекосила брега в понеделник вечерта. Той се е укрепил в морето до буря от категория пет, преди да се срещне със сушата, с максимални устойчиви ветрове до 160 мили в час (260 км / ч).

Докато удари Никарагуа, тя отслабна до категория четири, но NHC заяви, че остава „изключително опасна“Агенцията предупреди за „катастрофални ветрове, животозастрашаваща буря и проливни валежи“ в последната си актуализация. По време на по-ранна пресконференция президентът Хуан Орландо Ернандес от съседен Хондурас заяви:

“Това, което се приближава, е бомба.”

Йота е най-силният ураган в Атлантическия океан за годината и едва вторият ураган от ноември, достигнал категория пет – последният е през 1932 година.  Тазгодишният сезон на ураганите в Атлантическия океан счупи рекорда по брой на посочените бури. Едва за втори път в историята служителите трябва да започнат да използват буквите от гръцката азбука, за да именуват бурите.

Хондурас, Гватемала и Никарагуа са евакуирали жители, живеещи в ниски райони и в близост до реки в крайбрежния регион на Атлантическия океан, които Йота се очаква да удари. Преди да стигне до Централна Америка, бурята премина покрай колумбийския остров Провиденсия в Карибите, като прекъсна електричеството.

Президентът на страната Иван Дуке заяви, че Провиденсия вероятно е пострадала силно от бурята и подчерта, че е имало „много лоша“ комуникация, след като е ударила. Агенция AFP съобщава, че един човек е бил убит на острова.

Ефектът от дъждовете може да бъде особено опустошителен в райони, вече напоени с дъждове от урагана Ета преди две седмици. NHC казва, че Йота се е спуснала само на 15 мили южно от мястото, където тази буря е ударила брега на 3 ноември.

Ета остави жертви, най-малко 200 души. Най-силно пострадалият район е централният район на Гватемала Алта Верапаз, където кални свлачища затрупаха десетки домове в село Куеха, като около 100 души се страхуваха да не умрат. Съобщени са поне 50 смъртни случая на други места в Гватемала.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments