Най-малко 35 загинали при внезапен снеговалеж и проливни дъждове в Пакистан

0
23
Сняг
Снимка: Wikimedia Commons

Най-малко 35 души са загинали, a десетки други са били ранени, след като леден дъжд и неочакван снеговалеж са паднали в отдалечени райони на Пакистан през уикенда, информира „BBC“.

22 деца са сред жертвите, много от които са били смазани от свлачища, които са затрупали домовете им, съобщиха властите за управление на бедствията.

Екстремното време удари северните и западните райони на Пакистан, като задръсти пътища и повреди стотици къщи. Експертите бяха изненадани от снега, тъй като Пакистан е типично влажен през март. Муштак Али Шах, бивш директор на метеорологичния отдел на страната, приписва необичайните условия на изменението на климата. Той добави, че лека буря с градушка, която е продължава „няколко мига“, не би била толкова изненадваща, но е необичайно да продължи повече от 30 минути.

Хаджит Шах, жител на област Кърк в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, сподели, че е виждал сняг в своя квартал само веднъж преди. Пред медията той разказа:

„Доколкото си спомням, имаше слаб снеговалеж за няколко минути преди около 25 или 30 години.“

Проливните дъждове напълно са унищожили най-малко 150 къщи и частично са повредили 500 други, предимно в Хайбер Пахтунхва и югозападната провинция Белуджистан, съобщиха властите. От няколко дни в някои квартали токът е напълно спрян. Правителството на провинция Хайбер Пахтунхва предостави хуманитарна помощ на засегнатите райони и обяви финансова подкрепа за ранените и семействата на загиналите.

Метеорологичният отдел на Пакистан заяви в седмичната си прогноза, че „предимно студено и сухо време“ се очаква в повечето части на страната през останалата част от тази седмица, въпреки че някои части на Белуджистан и Кашмир трябва да очакват снеговалеж по високите места.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments