Управляващите приеха правилата за избор на нов състав на ЦИК

0
84
Парламент заседание. Снимка: пресцентър НС
Снимка: пресцентър НС

Народното събрание прие процедурните правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гласуването мина без разисквания и в отсъствието на депутатите от БСП, предаде БНР.

Предложението за нов състав на ЦИК първоначално беше отхвърлено, но в началото на седмицата след намеса на премиера Бойко Борисов управляващите преосмислиха позицията си.

Опозицията не е в пленарната зала макар тази процедура неминуемо да е свързана и с реакциите на опозицията. Отсъствието отразява, според мен, отношението и целта на публичната атака по отношение на процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия“, коментира председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Съгласно приетите текстове, предложенията за членове могат да се правят от парламентарни групи, от неправителствени организации чрез народни представители, от партии и коалиции, които нямат депутати в нашия парламент, но имат членове на Европейския парламент.

Изслушването ще е публично. Кирилов поиска в него да участват всички кандидати, което означава не само четиримата, избирани пряко от парламента, но и останалите 14, които трябва да бъдат назначени от президента. Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия.

В сряда в правната комисия бе прието (отново без участието на БСП) да бъде започната процедура по избор на нов състав на ЦИК. Управляващите обаче възнамеряват да заобиколят закона по отношение на броя на местата в комисията и на тяхното разпределение между партиите.

Управляващите ще прехвърлят отговорността на президента Румен Радев за казуса с допълнителните членове на ЦИК. Намерението им е 18-те членове на ЦИК, колкото трябва да бъде съставът на комисията по закон, да бъдат разпределени от партиите, представени в парламента. Президентът ще трябва да реши дали да даде допълнително по едно място на коалициите Реформаторски блок и „България без цензура“, които също имат право на един член в ЦИК.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments