Управляващите ще обновят ЦИК, но със заобикалки на закона

0
46
Цвета Караянчева и Данаил Кирилов на заседание на правната комисия. Снимка: пресцентър НС
Цвета Караянчева и Данаил Кирилов на заседание на правната комисия. Снимка: пресцентър НС

Правната комисия в парламента прие да бъде започната процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Управляващите обаче възнамеряват да заобиколят закона по отношение на броя на местата в комисията и на тяхното разпределение между партиите. От БСП не участваха в заседанието на комисията в сряда.

Според Изборния кодекс ЦИК се състои от 18 членове, които трябва да бъдат разпределени пропорционално между партиите в парламента и всяка партия, която е представена в Европейския парламент, като последните получават по един член на ЦИК. За сегашния състав на ЦИК има изключение, според което комисията се попълва с нови членове при междувременно провеждане на избори. Изключението важи до края на мандата на комисията, който изтича на 20 март, и така сегашният ЦИК има 23 члена.

По тези правила в новата ЦИК парламентарните партии ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ би трябвало да имат общо 16 места. Останалите две места би трябвало да се поделят между две формации, които имат евродепутати, но не са в парламента – несъществуващия вече „Реформаторски блок“ и разпуснатата коалиция между вече изчезналата партия на „България без цензура“ (преименувана на „Презареди БГ“) на евродепутата Николай Бареков с ВМРО.

Позовавайки се на изключението за сегашния ЦИК, председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи новата ЦИК да бъде с 20 члена – 18 от парламентарните партии и двама, предложени от “европейско представени” партии. Управляващите вероятно се надяват, че двете извънпарламентарни коалиции с евродепутати няма да излъчат свои представители в ЦИК, след като вече не съществуват.

В подобен случай Изборният кодекс предвижда незаетите места до 18 да „се попълват по предложение на други парламентарно представени партии и коалиции при спазване на пропорциите“. Ако предложението на Кирилов бъде прието, а несъществуващите Реформаторски блок и коалиция Бареков-ВМРО не предложат кандидати, на практика съставът на комисията ще бъде изцяло попълнен от парламентарните партии без повторно преразпределение.

Тогава разпределението между ГЕРБ и БСП ще се запази както сега – 7 за управляващите и 6 за социалистите. „Обединените патриоти“ и ДПС ще имат по двама представители, а „Воля“ – един. Тоест, ГЕРБ с ОП плюс „Воля“, която най-често попълва мнозинството и в парламента, ще имат 10 гласа, което означава мнозинство от половината плюс един.

Подобно разпределение ще има решаващо значение при обжалването на решения на ЦИК пред ВАС. Една от приетите миналата седмица промени в Изборния кодекс предвижда, че решенията на ЦИК се взимат с мнозинство от 2/3 от членовете, но ако някое решение бъде обжалвано и отменено от ВАС, при повторното му гласуване в комисията вече ще е достатъчно мнозинство от половината плюс един от членовете ѝ.

ГЕРБ ще чака президентско вето, преди да върне преференциите

Комисията отложи проекта си за промени на Изборния кодекс, с които да върне старите правила за преференциално гласуване, който реално бяха обезсмислени с окончателните промени на закона миналия четвъртък. Управляващите решиха да изчакат да видят мотивите на очакваното вето на президента Румен Радев на изменения преди седмица Изборен кодекс, за да знаят как да реагират.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments