Управляващите осъдиха военните действия на Русия срещу Украйна

0
63
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Народно събрание

Българският парламент прие декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. По предложение на БСП преамбюлът и точките от декларацията бяха гласувани поотделно. Народното събрание /НС/ подкрепя партньорите и съюзниците си в EC и HATO при обсъждането на пакет от мерки – санкции, с цел деескалация на конфликта.

Текстът беше приет със 192 гласа „за“, 14 „против“ и 21 въздържали се. Депутатите от партия „Възраждане“ и един от БСП бяха „против“, а 18 депутати от левицата и двама от „Продължаваме Промяната“ /ПП/ се въздържаха.

Народното събрание подкрепя българското правителство да предприеме нужните мерки, съответстващи на сериозността cpещу предизвикателствата към международната сигурност. Обмисля се и помощ за Украйна, съответстваща с възможностите на българската държава, посочва се в декларацията. Депутатите настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да са приоритет.

В декларацията се изразява подкрепа българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна – български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Парламентът очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. В декларацията на НС се настоява Русия незабавно да прекрати военните действия и да спазва международното право в целия му обем.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments