Университетът по хранителни технологии създава образователен център във Велико Търново

Партньорството е факт след разговори на кмета Даниел Панов с ректора проф. Пламен Моллов

0
134
Университет по хранителни технологии - Пловдив
Университет по хранителни технологии - Пловдив. Снимка: УХТ, Фейсбук

Университетът по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив ще разкрие изнесен образователен център във Велико Търново. Инициативата става факт след разговори между кмета на старата столица Даниел Панов и ректора на висшето училище проф. д-р инж. Пламен Моллов.

Центърът към УХТ-Пловдив ще бъде обособен в базата на Средно училище „Владимир Комаров“ във великотърновския квартал „Чолаковци“. Ще се използват три класни стаи, в които не се провежда учебна дейност.

Великотърновският общински съвет одобри предоставянето на безвъзмездното управление на помещенията на университета. Предстои сключването на договор между Община Велико Търново и УХТ–Пловдив. Експлоатационните разходи ще са за сметка на ползвателя.

Изнесеният образователен център ще помогне значително за повишаване на квалификацията на кадрите за сферата на леката и хранително-вкусовата промишленост и ще допринесе за цялостното развитие на тези сектори, които са с висок приоритет и дял в местната икономика.

Друга пряка полза е повишаването на предлагания във Велико Търново туристически продукт. Само в града развиват дейност над 800 обекта – заведения за хранене и развлечения, които са част от цялостния туристически продукт.

Образователният център ще улесни и студентите, които са избрали специалности в УХТ–Пловдив, но предпочитат да останат в старопрестолния град.

По същия модел през 2015 година бе създаден Филиал Велико Търново на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ /Варна/, който се развива успешно и подпомага местното здравеопазване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments