Умъртвяват 174 хиляди кокошки заради наличие на инфлуенца в Асеновград

0
414
Кокошки
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е умъртвила 174 хиляди кокошки носачки в Асеновград днес заради наличие на Инфлуенца сред тях. От ведомството съобщиха, че това е бил вторият етап на дейностите по ликвидирането на заразените птици, като те са представлявали трето огнище на заразата за

последната година. На първия етап са били умъртвени над 75 хиляди птици, след констатирането на огнището на 4 юни. Птиците, убити на втория етап, са били контактни на тези от първия етап.

Птиците са били от обект на пловдивската фирма ЕТ „Андип-92“ на територията на Асеновград. Предприетите действия към днешна дата се базирали на задълбочено епизоотично проучване, което доказвало, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърдили, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

Наличието на огнище налага и рестрикции по отношение на търговията с птици и птичи продукти от засегнатия район. Периодът на забрана за търгуване е в пряка зависимост от датата на официално му ликвидиране. Заради откритото огнище към момента България не притежава статут на страна, свободна от Инфлуенца по птиците в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Това е наложило предприемането на спешни действия от БАБХ за ликвидиране на огнището в засегнатото и контактното стопанство на фирмата.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище в същата фирма, БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. Това било повече от обезщетението, изплащано в други страни членки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments