Уличеният в шпионаж руски дипломат е обявен за персона нон грата

0
114
МВнР
Снимка: МВнР

Обявиха за персона нон грата уличения в шпионаж руски дипломат, твърдят източници от Министерството на външните работи. Оказва се, че той не е отпътувал от България, както беше съобщено вчера. Затова днес му е връчена нота, че не е желан у нас и му е даден срок от 24 часа да напусне страната, предаде „NOVA“.

Както Искра.бг ви съобщи в понеделник от прокуратурата обявиха, че образуват досъдебно производство срещу първия секретар в посолството на Руската федерация в София за извършване на разузнавателна дейност у нас.

Действията са предприети, след като от ДАНС са подали сигнал, че от септември 2018 г. въпросният дипломат е шпионирал като е събирал информация, която е държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

Проведени са незабавни следствени действия, които са потвърдили напълно съдържанието на сигнала. В продължение на близо година първият секретар в посолството на Русия в столицата ни е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал конспиративни срещи с различни лица. Сред тях е и ръководен служител, който разполага с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. За да се сдобие с въпросните данни, заподозреният в шпионаж е предлагал и материални облаги.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments