Улесняват изграждането на зарядни станции за електромобили в жилищни сгради

0
39
Електромобил
Електромобил. Снимка: Искра.бг

Изменение в Закона за управление на етажната собственост предвижда улесняване на режима за изграждане на зарядни станции в кооперации и блокове. То бе прието днес първо четене в парламентарната Комисия по енергетика, съобщават от пресцентъра на „Демократична България“.

Ако собственик на електромобил живее в кооперация със 100 апартамента и няма гараж, но има паркомясто, с обикновено мнозинство на етажната собственост може да получи позволение да си направи зарядна станция, обясни пред комисията Ивайло Мирчев. И даде за пример комични ситуации, включително и с депутати, при които се провесват кабели за зареждане на електромобили.

“Това ще стимулира много хора да си купят електромобил, това е и първа стъпка в процеса към преминаване на умни мрежи в градското електроснабдяване, защото технологично е възможно батериите на електромобилите да се използват и като балансьор в енергийната система.”

Изграждането на зарядни точки за електромобили в жилищни кооперации и блокове сега е свързано с много бюрократични пречки и отнема много време и ресурси, става ясно от мотивите на законопроекта. Всички собственици на общия гараж трябва да са възложители по искането за издаване на разрешение за строеж, както и техническият инвестиционен проект трябва да е съгласуван с всеки от тях. Отиват и много пари и време за изготвяне на становища от електроразпределителното дружество, от РИОСВ, за издаване на разрешения за изграждане на табло и кабелна мрежа, за изготвяне на скица и пр.

С промените зарядните станции ще са на отделен електромер, с отделна партида за ползващия ги. Депутатите от комисията ще предложат и усъвършенстване на текстовете преди второто четене на законопроекта. На първо четене той бе приет с 12 гласа “за”, 0 “против” и 3 “въздържал се”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments