Украйна: Западните лидери обявяват единство срещу заплахата от Русия

0
7
Президент Джо Байдън и президент Владимир Путин
Президент Джо Байдън и президент Владимир Путин. Снимка: Президентство на Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че има „пълно единодушие“ с европейските лидери относно натрупването на руски войски на границата с Украйна, пише „BBC“. Американският държавен глава проведе видеоразговор с европейските си съюзници вчера, докато западните сили се стремят към обща стратегия срещу действията на Русия. Обединеното кралство предупреди Русия за „бързи“ и „безпрецедентни“ санкции, ако има нахлувания.

Русия отрича да има някакви планове да нахлуе в Украйна, въпреки че е събрала около 100 000 войници. Към призива към САЩ и Обединеното кралство се присъединиха лидерите на Франция, Германия, Италия, Полша и Европейския съюз. Шефът на НАТО Йенс Столтенберг също се включи. След проведения разговор Байдън заяви:

„Имах много, много, много добра среща – пълно единодушие с всички европейски лидери.

Говорител на „Даунинг стрийт“ каза, че лидерите са се съгласили с важността на международното единство в лицето на нарастващата руска враждебност. Ако се случи по-нататъшно руско нахлуване в Украйна, лидерите се съгласиха, че „съюзниците трябва да предприемат бързи възмездителни отговори, включително безпрецедентен пакет от санкции“.

По-рано в понеделник Пентагонът заяви, че около 8500 американски войници са в бойна готовност, за да бъдат разположени в кратък срок. Но те ще бъдат разположени само ако военният алианс на НАТО реши да активира силите си за бързо реагиране, „или ако се развият други ситуации“ около натрупването на руски войски, каза прессекретарят на Пентагона Джон Кърби. Той добави:

Няма планове за разполагане в самата Украйна.“

Някои членове на НАТО, включително Дания, Испания, Франция и Холандия, вече планират или обмислят изпращането на изтребители и военни кораби в Източна Европа, за да укрепят отбраната в региона. През уикенда около 90 тона американска „смъртоносна помощ“, включително боеприпаси за „защитници на фронтовата линия“, пристигнаха в Украйна. Също в понеделник Джонсън предупреди, че „мрачните“ разузнавателни данни предполагат, че Русия планира светкавична атака срещу украинската столица Киев. Той каза:

„Разузнаването е много ясно, че има 60 руски бойни групи по границите на Украйна, планът за светкавична война, която може да унищожи Киев, е този, който всеки може да види.

И добави:

„Трябва да покажем много ясно на Кремъл, на Русия, че това би била катастрофална стъпка.

Кремъл заяви, че вижда НАТО като заплаха за сигурността и настоява за правни гаранции, че алиансът няма да се разширява по-нататък на изток, включително в съседна Украйна. Но САЩ казаха, че въпросът е руска агресия, а не разширяване на НАТО. Администрацията на Байдън каза на роднини на служителите на посолството си да напуснат Украйна в неделя, а Обединеното кралство започна да изтегля персонал от посолството си.

Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, каза пред BBC, че нейните съюзници да изтеглят персонала си е безполезно. Той подчерта:

„Тук имаме нужда от помощ, защото ако хората започнат да се паникьосват, това поставя Украйна в много опасно положение и улеснява Русия да ни манипулира.

По-рано Министерството на външните работи на Обединеното кралство обвини руския президент Владимир Путин, че планира да постави промосковска фигура начело на правителството на Украйна. Човекът, посочен от външното министерство – бившият украински депутат Евген Мураев – нарече твърденията „глупави“, докато руското министерство на външните работи обвини външното министерство на Украйна в „разпространение на дезинформация“.

От месеци украинците подготвят отряд за териториална отбрана от доброволци. Те тренират за евентуална отбрана на Киев. Една жена член, Марта Юзкив, която е лекар и в 50-те си години, каза пред „BBC“:

„Разбира се, че се притеснявам. Аз съм миролюбива жена, не искам да започва война. Но във всеки случай, в случай, че е започнала , трябва да съм готов да защитавам страната.

Андрей Волков, ИТ консултант в Киев, нарече ситуацията „опасна“.

„Ситуацията е изключително напрегната, мисля, че може да се случи нещо“, каза той и добави, че прави „планове за извънредни ситуации“. Мъжът заяви:

Предполагам, че отивам в Западна Украйна, отивам някъде, където ще бъде безопасно.

Русия е превземала украинска територия и преди, когато анексира Крим през 2014 г. След като руските сили превзеха контрола, Крим гласува за присъединяване към Русия на референдум, който Западът и Украйна смятат за незаконен.

Поддържаните от Русия бунтовници също контролират райони от Източна Украйна близо до границите на Русия. Този конфликт струва около 14 000 живота, като мирното споразумение от 2015 г. е далеч от изпълнението си

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments