Украйна претендира за нов натиск в контролирания от Русия регион Херсон

0
103
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Украинската армия съобщи, че е пробила първата отбранителна линия на Русия в окупираната област Херсон, предава „BBC“. Въпросният натиск изглежда е част от дългоочакваната контраофанзива, предприета от Киев в опит да си върне южната част на страната. Случващото се е резултат от следва седмици на украински атаки, целящи да отрежат руските сили там от основните пътища за доставки. Руските военни твърдят, че украинските войски са претърпели „тежки загуби“ по време на неуспешен опит за атака.

Твърденията на Украйна и Русия не са независимо проверени. Херсон стана първият голям украински град, който падна в руски ръце, след като войските навлязоха в града от Кримския полуостров в първите дни на войната.

Рано в понеделник украинската оперативна група Каховка на юг съобщи, че един полк от подкрепяните от Русия сили е напуснал позициите си в района на Херсон. Той добави, че руските парашутисти, осигуряващи подкрепа, са избягали от бойното поле.

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента Володимир Зеленски, по-късно също потвърди, че въоръжените сили на Украйна „са пробили фронтовата линия на няколко места“В своето късно вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски отправи остро предупреждение към руските сили:

„Ако искат да оцелеят, време е руските войници да бягат. Прибирайте се у дома.“

На брифинг рано във вторник президентството каза, че интензивни боеве се водят в „почти цялата територия на Херсон, съобщи агенция „Франс прес“.

Експлозии и изстрели се чуват за втори ден в областния град Херсон. По-рано беше съобщено за взривове в Нова Каховка, на около 55 км (34 мили) североизточно, а руската държавна информационна агенция Риа Новости съобщи, че градът е останал без електричество и вода през нощта.

В актуална информация рано във вторник, говорител на украинското оперативно командване на юг каза, че 13 руски командни пункта са били унищожени, както и три склада за боеприпаси и прелез над река Днепър. Властите в Киев казват, че са използвали доставени от САЩ ракетни системи Himars, за да унищожат ключови прелези на Днепър през последните седмици и сега са насочени към импровизирани руски понтонни мостове.

Според западни военни източници ударите на Киев са част от целенасочено усилие за отрязване на руските войски на десния (западния) бряг на реката с крайната цел да бъде възвърната цялата Херсонска област. В оценка на разузнаването на отбраната на Обединеното кралство се казва, че Русия е положила значителни усилия за укрепване на западния бряг, но повечето от нейните звена „вероятно не разполагат с достатъчно персонал и разчитат на крехки линии за доставки“.

Президентът Зеленски и други високопоставени украински служители мълчат относно подробностите за докладваната контраофанзива, призовавайки украинците да бъдат търпеливи.

В отговор на украинските твърдения руското министерство на отбраната заяви, че украинските войски са направили опит за настъпление в Херсонска и съседната Николаевска област. Министерството, цитирано от руските държавни информационни агенции, каза, че тази операция се е провалила и че украинските войски „са понесли тежки загуби.

Херсон, който имаше население от 290 000 души преди войната, е единствената регионална столица, превзета от руските сили и в момента се управлява от подкрепяни от Москва служители. Според руската информационна агенция ТАСС официални лица в Херсонска област са започнали да се придвижват напред с планове за провеждане на референдум за официално присъединяване към Русия, което предизвика обвинения от страна на САЩ, че Русия може да се готви да анексира незаконно части от окупираната Южна Украйна.

Миналия месец Русия заяви, че военният ѝ фокус вече не е само върху Източна Украйна, но и върху южните ѝ региони Херсон и Запорожие. Говорейки пред руската информационна агенция РИА, ръководителят на руската администрация Кирил Стремоусов настоя, че градът не е заплашен от нападение и коментира, че „колкото повече районът е обстрелван, толкова повече жителите му искат референдум“.

На други места най-малко двама души бяха убити и още 24 бяха ранени след руски обстрел на близкия град Николаев, съобщиха градските власти.

Установените от Русия служители в района на Запорожие във вторник отново обвиниха украинските сили в обстрел на района около атомната електроцентрала. Те казаха в понеделник, че е била пробита дупка в покрива на склад за гориво от ракетен удар. Твърдението не е независимо потвърдено.

През последните седмици Украйна и Русия се обвиниха взаимно в обстрела на най-голямата ядрена централа в Европа, която беше превзета от Русия в началото на март. Москва остави украински персонал да управлява станцията.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски поясни, че светът е избегнал на косъм радиационна авария в централата, обвинявайки действията на Москва за това. Очаква се инспекционен екип от ядрения наблюдател на ООН да пристигне в централата по-късно тази седмица, издаде ръководителят на организацията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments