Зеленски: Светът избегна на косъм радиационна авария в Запорожие

0
171
Президент на Украйна Володимир Зеленски
Президент на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Facebook

Европа беше изправена пред перспективата за радиационна катастрофа в четвъртък, когато окупирана от Русия ядрена централа беше изключена от енергийната мрежа на Украйна. Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски, цитиран от „BBC“.

Благодарение на включване на резервно електричество заводът в Запорожие успя да работи безопасно, добави той. Пожари по-рано повредиха въздушни електропроводи, прекъсвайки централата. Нараства безпокойството от боевете в близост до комплекса, който е най-голямата ядрена централа в Европа. В четвъртък вечерта президентът Зеленски коментира:

„Ако дизеловите генератори не се бяха включили, ако автоматизацията и нашият персонал на централата не бяха реагирали след спирането на тока, тогава вече щяхме да сме принудени да преодолеем последствията от радиационната авария.“

Щетите са причинени от пожари, за които държавната ядрена агенция на Украйна обобщи, че са попречили на електропроводите, свързващи централата в четвъртък, временно прекъсвайки Запорожие от националната мрежа за първи път в историята си. Властите в Киев обясниха:

„В резултат на това двата работещи енергоблока на станцията бяха изключени от мрежата.“

Държавната ядрена компания съобщи, че в петък се работи по опит за повторно свързване на реакторите към мрежата. Другите четири реактора на Запорожие не работят през по-голямата част от войната. Сателитни снимки, направени в сряда, показаха обширен пожар, горящ в непосредствена близост до ядрения комплекс.

Президентът Зеленски обвини за щетите руските обстрели и във вечерното си обръщение обвини Москва, че е поставила Украйна и Европа „на една крачка“ от катастрофата. Но назначеният от Русия местен губернатор Евгений Балицки обвини украинските военни за ударите, като ги обвини, че в резултат на това са причинили прекъсвания на електрозахранването в региона.

„BBC“ не успя да провери независимо коя страна е отговорна, уточнява медията. Руските военни превзеха централата в началото на март, но тя все още се експлоатира от украински персонал при трудни условия.

Нивата на радиация наблизо остават нормални, въпреки че ядрен комплекс Запорожие загуби основното си захранване в четвъртък, съобщиха местни власти.

Ядреният надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), каза, че централата „остава свързана с линия 330 kV от близкото топлоелектрическо съоръжение, което може да осигури резервно електричество, ако е необходимо“, цитирайки държавната ядрена агенция на Украйна. Агенцията добави, че всичките шест ядрени реактора остават изключени от електрическата мрежа, въпреки че доставките бяха възстановени по-късно в четвъртък.

Обикновено атомната централа доставя една пета от общото електричество на Украйна – така че продължаващото й прекъсване на връзката с националната мрежа би представлявало сериозни предизвикателства за Украйна. Кремъл сигнализира, че ще позволи на международни инспектори да посетят комплекса, но докато това не се случи, е трудно да се провери какво се случва на място.

„Почти всеки ден има нов инцидент в или близо до Запорожката атомна електроцентрала. Не можем да си позволим да губим повече време“, призна генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в свое изявление, повтаряйки призива си да ръководи международна мисия в растение през следващите няколко дни.

Енергийните експерти се притесняват, че някои от механизмите за безопасност на обекта могат да се повредят, ако комплексът загуби изцяло захранването.

Това идва на фона на твърдения от Киев, че Москва може да се опитва умишлено да отклони енергията от окупираната ядрена централа, за да я свърже отново към собствената руска енергийна мрежа. В четвъртък имаше съобщения за прекъсване на електрозахранването в градове и села в съседни части на окупираната от Русия Украйна.

Кметът на Енерходар, който се намира до атомната централа, заяви в четвъртък, че градът изобщо няма ток или вода и също така имаше съобщения за прекъсвания на тока в окупираните от Русия градове Мелитопол и Херсон.

Официални лица във Вашингтон осъдиха всякакви опити на Москва да пренасочи електроенергията, генерирана от централата в Запорожие, далеч от националната мрежа на Киев.

„Електричеството, което тя произвежда, с право принадлежи на Украйна“, поясни говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател в четвъртък вечерта, добавяйки, че „нито една държава не трябва да превръща атомна електроцентрала в зона на активни военни действия“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments