Украинските военни сили са си възвърнали ключови територии

0
19
Поражения в Харковска област
Поражения в Харковска област. Снимка: ДСНС України, Facebook

Украинските сили продължават да си възвръщат територии на север от Харков, както да напредват на изток и на юг. Това разкри главнокомандващият на армията в неделя, ден след като бързите им успехи накараха Русия да изостави основния си бастион в региона, предава „Reuters“.

Президентът Володимир Зеленски приветства напредъка в североизточната провинция Харков. Според него това е потенциален пробив в шестмесечната война и очаква през зимата да има по-бързи победи, ако Киев получи по-мощни оръжия.

„В посока Харков започнахме да напредваме не само на юг и изток, но и на север. До държавната граница /с Русия/ остават 50 км“, съобщи в Telegram главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужний и добави, че въоръжените сили на страната са си възвърнали контрола над повече от 3000 квадратни километра от началото на месеца.

Руското министерство на отбраната заяви днес, че военните им сили са нанесли удари по позиции на украинската армия в района на Харков с прецизни удари, идващи от въздушнодесантни войски, ракети и артилерия.

Отстъплението от град Изюм бележи най-тежкото поражение на руските сили, откакто бяха отблъснати от Киев през март, след като хиляди руски войници оставиха боеприпаси и оборудване, докато бягаха. Печалбите са важни политически за Зеленски, тъй като той се стреми да запази Европа обединена зад Украйна – доставяйки оръжия и пари – дори когато енергийната криза се очертава тази зима след прекъсване на доставките на руски газ за европейски клиенти.

„Виждаме как (окупаторите) бягат в няколко посоки. Ако бяхме малко по-силни с оръжия, щяхме да се деокупираме по-бързо.“, обяви Зеленски.

Украинските официални лица не потвърдиха, че са си върнали Изюм, но началникът на щаба на Зеленски Андрий Йермак публикува снимка на войски в покрайнините му и туитна емоджи с грозде /името на града означава „стафиди“/.

Базираният в Киев военен анализатор Олег Жданов каза, че напредъкът може да проправи път за по-нататъшен натиск към района на Луганск, за чието превземане Русия дадоха заявки в началото на юли.

„Ако погледнете картата, логично е да се предположи, че настъплението ще се развие в посока Сватово – Старобелск и Северодонецк – Лисичанск. Това са две перспективни направления“, каза той.

Британското министерство на отбраната потвърди в неделя, че украинските сили са продължили да навлизат в района на Харков през последните 24 часа. Боевете обаче продължават около Изиум и град Купианск, единственият железопътен възел, снабдяващ фронтовата линия на Русия през североизточна Украйна, която беше превзета от украинските сили.

Губернаторът на провинция Източен Донецк Павло Кириленко каза в Telegram, че 10 цивилни са били убити през нощта. На юг девет са били ранени в град Николаев, обяви кметът му.

Докато битките бушуваха, условията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа продължават да предизвикват безпокойство в световен мащаб. Русия и Украйна се обвиняват взаимно в обстрела около АЕЦ „Запорожие“. Днес Международната агенция за атомна енергия съобщи, че резервният електропровод към държаната от Русия централа е възстановен, осигурявайки й външното електричество, от което се нуждае, за да охлади реакторите си и да се защити от риска от разтопяване. Междувременно държавната агенция „Енергоатом“ заяви, че е спряла работата на АЕЦ като стъпка за безопасност, тъй като възстановената линия към мрежата позволява централата да бъде захранвана от енергийната система на Украйна. В сряда Киев призова жителите на окупираните от Русия райони около централата да се евакуират за собствената си безопасност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments