Последният реактор в АЕЦ „Запорожие“ в Украйна спря

0
31
АЕЦ
АЕЦ "Запорожие". Снимка: Запорізька атомна електростанція, Facebook

Украинският атомен енергиен оператор „Енергоатом“ обяви, че последният реактор на най-голямата атомна електроцентрала /АЕЦ/ в Европа, е бил спрян, предава „The Associated Press“.

Припомняме, че АЕЦ „Запорожие“ с 6 реактора беше изключен от мрежата миналата седмица, след като всички нейни електропроводи бяха повредени в резултат на боевете в района и в продължение на няколко дни работи в „режим на остров“, генерирайки електричество за критичните охладителни системи от единствения си реактор, оставен в експлоатация.

От „Енергоатом“ уточниха, че един от електропроводите е бил възстановен късно снощи, позволявайки на служителите на централата да спрат последния реактор. От компанията добавят, че остава висок рискът от повторно прекъсване на външното захранване, в който случай централата ще трябва да задейства аварийни дизелови генератори, за да поддържа реакторите охладени и да предотврати ядрено разтопяване. Шефът на компанията коментира пред „The Associated Press“ в четвъртък, че заводът разполага с дизелово гориво само за 10 дни.

Централата, една от 10-те най-големи в света, беше окупирана от Русия още в първите дни на войната в Украйна. Двете страни се обвиняват взаимно за обстрела около АЕЦ „Запорожие“, който е повредил електропроводите, свързващи я с мрежата.

В изявление рано тази сутрин „Енергоатом“ призова руските сили да напуснат АЕЦ „Запорожие“ и да позволят създаването на „демилитаризирана зона“.

Международната агенция за атомна енергия, органът за ядрен надзор на ООН, имащ двама експерти в централата, не отговори веднага на искането за коментар днес. Неговият директор призова за безопасна зона около централата, за да се избегне бедствие.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments