Учението на НАТО „Ramstein Legacy-2024“ започна от учебен полигон „Корен“

0
44
Сухопътни войски, военни
Сухопътни войски, военни. Снимка: Министерство на образованието

Формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски на Република България започнаха участието си в мащабното учение на НАТО „Ramstein Legacy-2024“. Учението, което ще продължи до 14 юни, се провежда на територията и във въздушните пространства на България и Румъния.

Сухопътните войски на България участват в учението с формирования, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В допълнение към тях, в маневрите са включени и формирования от Военновъздушните сили на България, оборудвани със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“. Многонационалната бойна група на НАТО в България също взема участие с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър“, които бяха предислоцирани на учебен полигон „Корен“ през вчерашния ден. Управлението на всички тези формирования ще се осъществява от развърнат Групов оперативен център, разположен на територията на полигона.

В рамките на учението от 11 до 13 юни на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ ще се проведат стрелби. В тях ще участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски, които ще демонстрират своите способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси. Тези стрелби ще предоставят възможност за изпитване и подобряване на координацията и ефективността на противовъздушната отбрана в реални условия.

Учението „Ramstein Legacy-2024“ е от критично значение за укрепване на колективната отбрана и сътрудничество между съюзниците в НАТО, като същевременно предоставя възможност на българските въоръжени сили да демонстрират и усъвършенстват своите способности за защита на въздушното пространство на страната и на Алианса.

17 години след присъединяването на България към ЕС: Положителни ли са промените за българите? 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments