Учени: Тренировките ни правят по-щастливи от парите

0
11
фитнес
Снимка: Pixabay

Ясно е, че упражненията са полезни за поддържане както на физическо, така и на психическо здраве, пише Business Insider. Но как ще реагирате ако разберете, че с тренировки човек може да е наистина ментално балансиран и… щастлив?

Е, учени от университетите в Йейл и Оксфорд са разработили точно такава теория. В проучване, публикувано в The Lancet, експертите анализират данни за физическото поведение и настроението на над 1,2 милиона американци.

Участниците са помолени да отговорят на следния въпрос: “Колко пъти сте се чувствали психически неразположени през последните 30 дни, например поради стрес, депресия или емоционални проблеми?”

Освен това хората е трябвало да отговорят какви са техните доходи и съответно физическа активност. Вариантите за избор са били между 75 вида физическа активност – от косене на тревата, грижи за децата и извършване на домакински работи до вдигане на тежести, колоездене и бягане.

По-активните хора са склонни да бъдат по-щастливи

Учените твърдят, че докато тези, които спортуват редовно, са склонни да се чувстват зле в продължение на 35 дни в годината, неактивните участници се чувстват зле средно с 18 дни повече.

Освен това, изследователите са доказали, че физически активните хора се чувстват също толкова добре, колкото тези, които печелят с 25 000 долара повече годишно от тях. На практика, ако искате да се чувствате щастливи и без спорт, ще трябва да изкарвате много повече пари от тези, които редовно правят упражнения във фитнеса. Разбира се, това не означава, че колкото повече спортувате, толкова по-щастливи ще се чувствате.

Твърде много упражнения вредят на психичното здраве

Упражненията очевидно са добри за вас, но колко е твърде много?

“Връзката между продължителността на спорта и умственото натоварване е U-образна”, казва авторът на изследването Адам Чекроуд от Йейлския университет в интервю за Die Welt.

Проучването установява, че физическата активност допринася за по-добро психическо благополучие, само когато се изпълнява за определено време.  Според проучването три до пет тренировки седмично, всяка от които между 30 и 60 минути, са идеални за поддържане на щастието.

Психичното здраве на онези участници, които спортуват повече от три часа на ден, се чувстват в пъти по-зле от тези, които не спортуват въобще.

Учените отбелязват също, че някои социални спортове, например отборните, може да имат по-положителен ефект върху вашето психично здраве от други. Въпреки факта, че нито колоезденето, нито аеробиката, нито фитнесът технически не са отборни спортове, тези занимания също могат да имат значителен положителен ефект върху психиката ви, твърдят учените.

Превод: Диана Тодорова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от