Учени от ЦЕРН за първи път наблюдават три „екзотични“ частици

0
5
Вселена
Снимка: Pixabay

Учени, работещи с Големия адронен колайдер (LHC), са открили три субатомни частици, невиждани досега, докато са се опитвали да разгадаят градивните елементи на Вселената, съобщи Европейският център за ядрени изследвания ЦЕРН по-рано днес. Дългият 27 километра колайдер в ЦЕРН е машината, с която е била открита частицата „Хигс бозон“, която заедно със свързаното с нея енергийно поле се смята за жизненоважна за формирането на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години.

Учените от ЦЕРН съобщиха, че са наблюдавали нов вид „пентакварк“ и първата по рода си двойка „тетракварки“, добавяйки три члена към списъка на новите адрони, открити чрез тази технология. Това ще помогне на физиците да разберат по-добре как кварките се свързват в съставни частици. Кварките са елементарни частици, които обикновено се комбинират в групи от по две и три частици, за да образуват адрони, като протоните и неутроните, които изграждат атомните ядра. В редки случаи обаче те могат да се комбинират в четирикваркови и петкваркови частици или в тетракварки и пентакварки.

Колкото повече анализи извършваме, толкова повече видове екзотични адрони откриваме. Свидетели сме на период на открития, подобен на този през 50-те години на миналия век, когато започва да се открива „зоопарк от частици“, по-специално адрони, и в крайна сметка през 60-те години се стигна до кварковия модел на конвенционалните адрони. Сега създаваме „зоопарк на частиците 2.0.“, сподели в изявление физикът Нилс Тунинг, предава „Ройтерс“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments