Цветозар Томов: Проблемите на изборите не се решават с технологии

0
186
Избори
Избори. Снимка: Архив

Евентуалните манипулации не могат да повлияят съществено на изборния резултат, а проблемите на изборите в България не са свързани с технологията на гласуване, коментира говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред БНР.

Машинното гласуване ще реши едни проблеми. Важното е да не допуснем гаф, ако системите за сигурност са пробити. От друга страна, ще се подобри точността на преброяване. Но проблемите с купения и с корпоративен вот, с ниската активност и с недобрата информираност, не са свързани с технологията“, подчерта Томов.

Както в повечето страни и у нас се правят опити за изборни манипулации. Като социолог ще кажа, че поне 95 процента са свободно упражняване на вот. Избори не се печелят с манипулации.

Томов изрази също мнение, че не бива изборното законодателство непрекъснато да се променя. „Няма у нас два последователни избора, проведени при едно и също изборно законодателство. Внушаването на недоверие в честността на изборите е опасно заиграване с предразсъдъците на хората, отвратителна предизборна практика. При всички нарушения повече от 2-3 мандата на парламентарни избори не биха били изместени, а на евроизбори е сигурно, че ще отидат в Брюксел тези, които българите наистина изберат“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments