Цветанов за трагедията в Бургас: Фокусът трябва да е върху главния секретар на МВР

0
54
Цветан Цветанов
Цветан Цветанов, Снимка: Скрийншот от видео на bTV

Двама полицаи загинаха вчера рано сутринта, след като автомобилът им беше пометен от автобус с мигранти на кръгово кръстовище в Бургас. Миграционният натиск по българо-турската граница представлява 98% от целия за страната.

Пред „Bulgaria On Air“ бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че фокусът не трябва да бъде върху „Гранична полиция“, а върху главния секретар на МВР. Освен това трябва да бъде анализирано и какви действия са предприели ДАНС и Държавната агенция за бежанците. Така проблемът трябвало да се търси не само в Министерството на вътрешните работи, но и в цялата ни система за сигурност.

Мерките, които трябвало да бъдат предприети, били комплексни. За Цветанов всичко, което се случи с автобуса, показва, че някой не си е свършил работата. А в същото време дори техниката, която е била закупена за наблюдение на границата, вече не работела.

Наблюдавало се едно разграждане на системата за сигурност и причината за това била липсата на технически способности. Според бившия силов министър командироването на жива сила от вътрешността на страната щяло да създаде други проблеми. Щял да се увеличи криминогенният фактор, както и конвенционалната престъпност.

Що се отнася до проблемите с корупцията в системата Цветанов даде пример как е действал по време на неговото управление. Той е запазил дирекция „Вътрешна сигурност“, защото именно тя има основните функции да противодейства.

Цветанов посочи също така, че в момента има сериозен проблем и той е свързан с войната между институциите. Според него министърът на вътрешните работи и главният прокурор трябвало да преодолеят неодобрението помежду им. Бившият силов министър посочи също така, че България е загубила своето лидерство в сферата на сигурността. Заради каналджийството страната ни трябвало активно да комуникира с Турция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments