Цигани тормозят жители в Мездра, гонели ги със секири и ножове

0
1378
Цигани в Мездра
Цигани в Мездра. Снимка: Скрийншот от видео на Bulgaria ON AIR

Жители на Мездра споделят, че от години са жертви на системни кражби от самозаселили се цигани, а местната властбездейства. Те твърдят, че са обект на побоища и агресия от циганските семейства. Подавали са жалби към различни институции още през 2019 г. Получавали едни и същи отговори – на адреса живеят близо 270 души и ще бъдат предприети действия, но такива засега няма. Николай Кънчев разказва пред „Bulgaria ON AIR“:

„В 2:00 часа минават на групи по 15-20 човека. Хората не могат да се наспят, ходят на смени на работа. Правим им забележки, а те са агресивни, пияни, дрогирани, хвърлят шишета.“

Кънчев коментира и случай, при който се е пробвал да направи забележка да не закачат детето му.

„Събраха се 20-30 души със секири, с ножове, с буркани. Хвърляха ги по мен. После полицаи ме задържаха и ми написаха акт за 500 лева, защото съм им направил забележка.“

Милена Христова добави, че малките деца на циганите се търкаляли по пътя, излизали от канавките голи и боси. По думите й проблемът е, че агресията се задълбочава.

„След като водата им беше прекъсната, как така в рамките на няма и месец кметът заедно с ВиК дружеството дойдоха горе и им се пусна вода? Не стига, че са незаконни постройките им, но и трупат хиляди левове задължения, без да бъдат санкционирани“, пита Христова.

Заради казуса е била свикана и Комисия, която се е запознала на място с исканията на жителите. Председателят на Общинския съвет в Мездра Яна Нинова обеща, че въпросите, които са били поставени, ще бъдат изчистени със засегнатите институции, включително и с присъединяването към ВиК. Ще изискаме и справка от полицията, за да видим колко са регистрираните сигнали за набези, кражби, побоища, изтъкна още тя.

Комисията стартира проверки на циганските семейства. Предвижда се след 10 ноември да има и план за разрешаване на проблема.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments