Цени на енергията: ЕК предлага спешна намеса на пазара с цел намаляване на сметките

0
17
Ток
Ток. Снимка: Pixabay

Европейската комисия /ЕК/ предлага спешно да се намеси на енергийните пазари. Целта е справяне със скорошното драстично увеличение на цените. Европейският съюз /ЕС/ е изправен пред последиците от сериозното разминаване между търсенето и предлагането на енергия, дължащо се до голяма степен на продължаващото и досега използване от страна на Русия на енергийните ѝ ресурси като оръжие. За да се облекчи повишаващият се натиск, който това оказва върху европейските домакинства и предприятия, ЕК предприема поредната стъпка за справяне с проблема. Тя предлага мерки за понижаване на търсенето на електроенергия, които ще спомогнат за намаляването на разходите за електроенергия за потребителите, както и мерки за преразпределяне на излишъка от приходи от енергийния сектор към крайните потребители.

Това е другата стъпка след вече договорените мерки за допълване на запасите от газ и намаляване на търсенето на газ като подготовка за идната зима. ЕК също така продължава работата си по подобряване на ликвидността на участниците на пазара, поевтиняване на газа и реформа в структурата на пазара на електроенергия в дългосрочен план.

Първата стъпка за справяне с високите цени е намаляването на търсенето. По този начин може да се окаже въздействие върху цените на електроенергията и да се постигне общ уравновесяващ ефект върху пазара.

ЕК предлага още временна горна граница на приходите за производители на електроенергия, които работят на подпределни цени. Става въпрос за енергоносители с по-ниски разходи — например възобновяеми енергийни източници, ядрена енергия и лигнит. Приходите над тази граница ще се събират от страните членки и ще се използват за подпомагане на потребителите на енергия да намалят сметките си.

На трето място, Комисията предлага временна солидарна вноска върху извънредните печалби, генерирани от дейности в нефтения, газовия, въгледобивния и нефтопреработвателния сектор, които не попадат в обхвата на определената горна граница на приходите за производителите с подпределни цени. Тази временна по своя характер вноска ще запази инвестиционния стимул за екопреход.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments