Цената на труда в България нараства, заяви Бисер Петков

0
166
Бисер Петков. Снимка: wikimedai commons
Бисер Петков. Снимка: wikimedai commons

В България доходите на работещите нарастват, като за първи път през декември средната работна заплата мина 1205 лв., а средно-месечната е над 1700 лв, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред Би Ти Ви.

Минималната заплата е увеличена с 10% и това не е предизборно – то е резултат от процеси, които държавата преживява. Предвидени са 260 млн. повече за финансиране на социални услуги, а от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 5.7 %, а таванът ще стана 1200 лв.“, коментира той.

По думите му се работи по плана за хората с увреждания, като от началото на април ще започне оценката. „Първата мярка от новоприетия закон за хората с увреждания е изплащането на новата месечна финансова подкрепа от 12 февруари„, каза Петков.

Според данни на Агенцията за социално подпомагане над 575 хил. души са получили помощи през януари. Засега не се предвижда промяна в заплащането на нощния труд, който не е регламентиран в закона, а с подзаконов акт, стана известно от изявлението на социалния министър.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments