Трюфелите – пръв приятел на училищната система

0
130
Бели трюфели. Снимка: Kent Wang/Wikimedia Commons
Бели трюфели. Снимка: Kent Wang/Wikimedia Commons

Малко по-различни занимания през тази година ще имат учениците от Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново организира по-различни извънкласни занимания за своите ученици. Те ще събират трюфели, които училището ще продава, а средствата от тях ще използва за инвестиции в материалната база.

В края на юни ученици открили случайно в двора на гимназията находище от скъпите гъби. „Слязох в двора с моите колеги и видяхме, че наистина дворът е пълен с трюфели – черни и бели“, споделя директорът на училището Нели Николова пред Нова телевизия. „Беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: „Господин министър, в нашия двор е пълно с трюфели. Но човек като си е роден с късмет.“

Новината за трюфелите се разнесла и скоро започнали да идват хора, за да копаят за ценните гъби. „И това ни накара ние да помислим как да си защитим територията“, обясни директорът. От министерството отпуснали средства за ограда и охрана на двора. Сега пазач на двора е кучето Рекс, а скоро гимназията ще се сдобие и с още едно куче – търсач на трюфели.

„Вече имаме двама кандидати да развеждат това куче, което е пазач, а други двама ученици, които имат представа от трюфели, ще развеждат другото куче за трюфелите“, уточнява Николова.

Освен, за да подпомогнат училищния бюджет, младежите ще търсят трюфели и с образователна цел, а екипът ще се ръководи от учител, който ръководи екоклубовете в гимназията. Кампанията за трюфели ще започне през ноември, а при добра реколта и доходи от гимназията смятат да купят нови компютри и интерактивни помагала за своите ученици.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments