Тропически гори от световното наследство в резервата Дейнтри са върнати на собствениците си аборигени

0
3
Гора
Гора. Снимка: Pixabay

Австралийският парк Дейнтри – най-старата тропическа гора в света – е върната на пазителите на аборигените в историческа сделка, съобщава “BBC”Обектът на ЮНЕСКО от световното наследство е на повече от 180 милиона години и е дом на поколения аборигени. Хората от източния Куку Яланджи сега ще управляват националния парк с правителството на щата Куинсланд в Австралия.

Дейнтри граничи с Големия бариерен риф и е една от най-популярните туристически атракции в Австралия. Той е известен със своята древна екосистема и здрава, природна красота, която включва гледки към горите, диви реки, водопади, клисури и бели пясъчни плажове.

Сделката включва и други национални паркове в Куинсланд, включително Сийдър Бей (Нгалба Булал), Черната планина (Калкаджака) и Островите Хоуп – комбинирана площ от над 160 000 хектара. Като връчи официална собственост на хората от източния Куку Яланджи в сряда, правителството на Куинсланд призна “една от най-старите живи култури в света”. В свое изявление министърът на околната среда Меган Сканлон каза:

“Това споразумение признава правото им да притежават и управляват своята страна, да защитават своята култура и да я споделят с посетителите, когато станат лидери в туристическата индустрия.”

Събитието последва четиригодишни дискусии, съобщават местните медии. Хората от източната част на Куку Яланджи пожелаха в крайна сметка да управляват единствено горите и други влажни тропически райони, заяви преговарящият Криси Грант. Пред “Guardian Australia” тя обясни:

“Бама (хората в мокрите тропици на Австралия) постоянно са живели в тропическите гори. Това само по себе си е нещо, което е доста уникално за списъка на световното наследство.”

Споразумението поема и двете страни на гората в пролома Мосман и Кейп Трибулашън. Регионът Дейнтрий е включен в списъка на световното наследство през 1988 г., след кампания в Канбера за отказ от сечта и селскостопанските разчиствания, одобрена от тогавашното правителство на щата. ЮНЕСКО го признава за “изключително важно“ място с богато и уникално биоразнообразие, с над 3000 растителни вида, 107 бозайници, 368 птици и 113 вида влечуги.

Районът е и най-големият участък земя в Австралия, който непрекъснато е съществувал като тропическа гора.

Дейнтри съдържа реликвите на големите гондвански гори, които са покривали Австралия и части от Антарктида, преди континентите да се разделят преди 50 до 100 милиона години. Като такава, тропическите гори “представят несравним запис на екологичните и еволюционни процеси, които оформят флората и фауната на Австралия”, казва ЮНЕСКО. И допълва:

“Неговата жива флора, с най-високата известна концентрация на примитивни, архаични и реликтни таксони, е най-близкият съвременен аналог на горите в Гондван.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments