Тренд: Българите са песимисти за икономиката, одобряват Националния оперативен щаб

0
102
Хора
Хора. Снимка: Pixabay

Над половината българи споделят песимистични нагласи за развитието на икономиката през следващата една година. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че никога няма да се върнем към него. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора.

Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Тренд“, направено в периода 1-5 май.

63% от интервюираните посочват, че Националният оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса в България се справя с работата си. 27% са на противоположното мнение.

Липсата на социални отдушници, както и липсата на работа при някои, води до високи дялове на негативно влияние върху психическото и физическо състояние на хората. Малко над половината от интервюираните (52%) посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе негативно върху общото им психическо и физическо състояние. 18% са на противоположното мнение.

Едва 5% посочват, че по-скоро отчитат положително влияние върху общото им психическо и физическо състояние. 23% посочват, че не стоят вкъщи повече време от обикновено.

По-скоро песимистични са нагласите по отношение на икономиката в следващата една година – 42% най-голям дял споделят това мнение. 15% са много песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са много оптимистични спрямо развитието на икономиката. 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се отчитат по отношение на нагласите за повишаване на доходите.

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показва осъзнаване на продължителната битка, която ни очаква. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния си начин на живот. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) са на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че никога няма да се върнем към нормален начин на живот.

Именно усещането, че тази криза няма да бъде преодоляна много бързо се потвърждава и от притесненията на хората. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант/ кафе, а 39% не биха се притеснявали. 64% изпитват притеснения да пътуват в чужбина, 29% не биха се притеснявали. Две от тестваните опции имат по-висок дял на липса на притеснение – ходенето на работа – 59% посочват, че не биха се притеснявали, а 32% посочват, че биха се притеснявали.

Що се отнася до това дали ще отидат на почивка това лято 48% от анкетираните казват, че не биха се притеснявали, докато 43 на сто са на противоположното мнение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments