Транспортният министър Събев: Всеки шеф на дружество с лоши резултати трябва да бъде сменен

0
15
Христо Алексиев и Николай Събев
Христо Алексиев и Николай Събев. Снимка: Министерство на транспорта

Всички онези ръководители на ведомства и държавни предприятия, отбелязали лоши финансови резултати и нискокачествена работа по време на своето управление, трябва да бъдат сменени. Това е начинът, по който може да стане реалност реформата в транспортния сектор. Темата коментира  пред „БНТ“ министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев

Изказването му е във връзка с освобождаването от длъжност на управителя на БДЖ Любен Нанов на вчерашното извънредно заседание на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Отстранението Събев обясни с лошите финансови показатели на дружеството, както и констатираните от служебния министър Христо Алексиев нарушения, които са „очевидни“, на ремонтните програми на вагоните и мотрисите. 

Заради незадоволителните показатели на някои дружества предстоят още уволнения. Новите хора, които ще бъдат назначените на отговорните позиции, ще бъдат хора с опит и голяма мотивация за работа.

Според Николай Събев основният проблем в БДЖ не е намалелия пътникопоток заради пандемията, а това че железниците не могат да предложат сериозна оферта на пътниците. 

Основните клиенти на железницата в момента са студенти, пенсионери и социално слаби лица, а останалите предпочитат да пътуват в автомобилите си. За да се промени тази практика, трябва на хората да се предложат такива условия, че те сами да поиска да ползват услугите на железопътния транспорт.

В момента се работи върху проекти, засягащи цялостно подобряване качеството на транспортната система у нас. В тях влизат градовете от Северна България като Русе, Плевен, Видин.

Промени в положителна насока са предприети и по отношение на облекчаване на трафика на ГКПП „Дунав мост“, коментира Николай Събев. Работата по възстановяването на полетите София-Русе е свършена на 99% от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Отблизо се следи и работата на концесионера на „Летище София“. При констатиране на законови несъответствия, ще се премине към съответните действия.

Работи се и за реформа в „Морска администрация“ след случилото се със заседналия кораб „Вера Су“, обърна внимание в заключение министърът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments