Тръмп заплаши, че ще изпрати армията в Минеаполис заради безредиците, избухнали след смъртта на Флойд

1
301
Протестите в Минеаполис
Кадър: YouTube

Президентът Доналд Тръмп нарече протестиращите в Минеаполис “бандити” и се зарече, че “със започването на набезите, започва и стрелбата”, след като разгневените от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд протестиращи щурмуваха и запалиха полицейски участък, предаде “ABC News”. 

Улиците на Минеаполис бяха пометени от втора вълна на безредици в четвъртък, при което губернаторът на Минесота призова националната гвардия да се включи в овладяването на протестите. Президентът Тръмп възроптя срещу “пълната липса на управление” в Минеаполис, коментирайки в Туитър:

“Тези бандити обезчестяват паметта на Джордж Флойд – нещо, което няма да позволя. Току що разговарях с губернатора Тим Уолц и му казах, че армията е на негово разположение. При каквито и да е трудности, военните ще се намесят и ще поемат контрол, като не трябва да се забравя, че със започването на  набезите, започва и стрелбата. Благодаря ви!”

В ответна реакция Туитър скри публикацията на Тръмп, считайки, че е в разрез с правилата на социалната мрежа за ограничаване на насилието, макар и да бе достъпна след предупредително известие. 

“Взехме мерки с цел ограничаване подтикването към насилие, но оставихме публикацията достъпна, тъй като считаме, че е важна по отношение на извънредната ситуация, развила се в Минеаполис”, обяви екипът по комуникациите на Туитър. От социалната мрежа добавиха, че публикацията може да се препраща с коментар, но не може да бъде харесвана или коментирана. 

От кадри, излъчени на живо в четвъртък вечерта, се вижда как демонстранти нахлуват в Трето районно полицейско управление на Минеаполис – нарочена цел за много от протестиращите, при което противопожарната аларма се активира и пламъци обхващат сградата. 

Говорител на полицията обяви, че участъкът е бил евакуиран, “за да се гарантира безопасността на персонала”От кадрите се вижда още, как протестиращите палят полицейска жилетка, на фона на което тържествуват.  В интернет бяха публикувани и кадри, на които се вижда как Флойд се опитва да си поеме въздух, докато полицейски служител затиска врата му с коляно в продължение на осем минути. Видеото се превърна в онлайн сензация в рамките на часове. 

Протестите обхванаха няколко пресечки на квартала Лонгфелоу, като има сигнали за единични ескалации в радиус от няколко километра около града. Градският железопътен и автобусен превод бе преустановен “от опасения за сигурността на персонала и пътуващите”, става ясно от изявление на градската управа. 

На малка търговска улица в близост до Трето районно полицейско управление витрините на всички бизнеси бяха разрушени, като единствено обществена пералня бе пощадена. 

“ЗАЩО НАС?”, бе изписано с чревен спрей на стената на един от вандализираните магазини. 

Ресторант, намиращ се на улицата, бе разрушен до неузанаваемост. 

“Съсипваме собствения си квартал”, коментира Деона Браун, 24-годишна жена, намираща се пред полицейското управление малко преди да ескалират протестите. 

“Тук живем и пазаруваме, а те съсипват всичко”

“Това което направи полицаят е нередно, но истината е, че едва сега започвам да се страхувам за безопасността си”, добавя Браун. 

Протестиращи от тълпата обаче видяха друго в развалините. Демонстрантите рушат, “защото системата е счупена”, коментира млад мъж, който се представи с прякора си Кеш, като споделя, че е из улиците на града от самото началото на протестите. Той отрече, че вандалските прояви са в ущърб на жителите на предимно афроамериканския квартал.  

“Те правят пари от нас”, коментира гневно той по адрес на собствениците на разрушените магазини. Когато бе попитан дали е участвал в набезите, отвръща с усмивка – “Нищо не съм счупил”

Кметът на Минеаполис призова за мир

Протестите от сряда вечерта, които се проточиха до четвъртък, бяха далеч по-разрушителни от тези във вторник, когато макар и да се стигна до частични сблъсъци между протестиращи и органите на реда, нямаше набези и вандализъм. 

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей призова за спокойствие в Туитър: 

“Умолявам гражданите на Минеаполис да не превръщат трагедията в по-голяма такава. Части на града вече далеч не са безопасни за живущите. Умолявам за помощта и съдействието ви за установяване на мир и спокойствие още тази вечер”. 

Протестите се разпростряха и до други градове в Америка. В Калифорния стотици протестиращи срещу смъртта на Флойд блокираха магистрала към Лос Анджелис и изпотрошиха прозорците на калифорнийски магистрален патрул. 

Полицията в Мемфис блокира главна пътна артерия на града, след като група със смесен етнически произход се събра пред полицейски участък. Ситуацията започна да ескалира по-късно вечерта, след като бе извикана жандармерията, а протестиращи направиха жива верига пред полицейските кордони. 

По време на безредиците в Минеаполис от сряда вечерта мъж бе смъртоносно прострелян в близост да заложна къща, като органите на реда допускат, че е бил прострелян от собственика на обекта. 

Противопожарните екипи са реагирали на близо 30 сигнала за палежи, 16 от които са били за подпалени сгради. Противопожарната управа на града е съобщила за множество вандализирани пожарни автомобили. Няма пострадали при палежите. 

Убийството на задържания “отвори стара рана, в която бе сипана сол”

Инцидентът с Флойд напомни за убийството на Ерик Гарнър от 2014 г. – невъоръжен чернокож мъж, който почина, след като при задържането му бе приложена забранена задушаваща хватка, при което бе чут да изсумтява “не мога да дишам”. Смъртта му бе повод за организирането на общонационалното движение “Black Lives Matter” в знак на протест срещу погубените афроамериканци от американската полиция. 

По време на демонстрациите в Минеаполис протестиращите излязоха с искания четиримата полицаи, отговорни за смъртта на Флойд, да бъдат задържани и съдени. 

“Има основателна причина за арестите им”, коментира активистът за защита на човешките права, преподобният Ал Шарптън, в обръщение към тълпата. 

“Не искаме услуга, искаме справедливост”, обяви Шарптън. 

Майката на Гарнър, Гуен Кар, коментира, че смъртта на сина й е “стара рана, в която бе сипана сол”

“Дайте ни време, за да въдворим справедливост” 

По време на сутрешния медиен брифинг началникът на полицията Медиара Арадондо поднесе публично съболезнованията си на семейството на Флойд, признавайки, че инцидентът е дал повод за “загуба на вярва” в полицията на Минеаполис. Часове по-късно властите, провеждащи разследването по случая в лицето на Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР, Бюрото за криминални прояви и щатската прокуратура призоваха за спокойствие в съвместна пресконференция, като добавиха, че в момента се събират доказателства по случая. 

“Дайте ни време, за да въдворим справедливост и няма да ви подведем”, коментира за репортери щатският прокурор Майк Фрийман. Той призна, че кадрите от задържането на Флойд са “ужасяващи”, но добави, че “работата му е да докаже превишаване на полицейските правомощия”

Главният прокурор на Минесота Ерика МакДоналд обеща “независимо и безпристрастно” разследване на ареста и смъртта на Флойд. Обявеното за “топ приоритет” разследване от прокурора Уилям Бар, предстои да докаже дали е имало расистки подбуди, довели до лишаването от основни граждански права на Флойд.

Флойд, който е родом от Хюстън и наричан от близките си “Големия Флойд” е работил като охрана в нощен клуб, като е заподозрян в подаването на фалшива банкнота в магазин, в близост до който е бил задържан. 

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
KATILA
KATILA
3 години по-рано

Хората в свободните държави, знаят как да си отвоюват правата и свободите…