Тръмп ще обяви извънредно положение в САЩ заради стената с Мексико

0
61
Част от съществуващатa стена между САЩ и Мексико. Снимка: wikimedia commons
Част от съществуващатa стена между САЩ и Мексико. Снимка: wikimedia commons

Американският президент Доналд Тръмп ще обяви извънредно положение в САЩ, за да финансира планираната си гранична стена с Мексико, съобщи Белият дом.

Той ще подпише законопроект за сигурността на границата, който ще предотврати ново спиране на работата на правителството, но също така ще заобиколи Конгреса и ще даде възможността да се използват военни средства за построяването на стената, се казва в изявлението.

Членове на Демократичната партия коментираха, че това е „груба злоупотреба с власт“ и „беззаконен акт„, предаде Би Би Си.

Изграждането на стената беше ключово обещание по време на предизборната кампания на Тръмп. Но като президент той досега не успяваше да получи необходимото финансиране. Президентът настоява, че САЩ се нуждаят от физическа бариера на южната си граница, за да се спре потокът от мигранти, който според него е достигнал критични нива. Неговите критици обаче твърдят, че броят на мигрантите на границата е далеч по-малък от предишните десетилетия и че много от тях се опитват да влязат законно в САЩ.

Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции и, както и преди е заявявал, ще предприеме и други мерки – включително (да обяви) национално извънредно положение – за да направи така, че да сложим край на кризата с националната сигурност на границата и на хуманитарната криза там„, каза говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Президентът изпълнява обещанието си да построи стената, да опази границата и нашата велика страна„, добави тя.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда, предаде „Ройтерс“. Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство.

Белият дом заяви, че е готов за евентуални съдебни битки, свързани с обявяването на извънредно положение.

Признавайки поражението си, след като Конгресът не му осигури 5.7 млрд. долара за изграждане на стената, Тръмп се съгласи да подпише документа за финансиране на правителството, за да предотврати нов блокаж на администрацията седмици след последния, поставил рекорд в историята на САЩ (35 дни). Крайният срок, за да се избегне ново затваряне на правителството, бе днес.

Според „Ройтерс“ този план на Тръмп вече разделя републиканците и някои са готови да го подкрепят в „защитата на суверенните граници“, но други смятат, че ще това е грешка.

Още от края на март Тръмп открито лансира идеята за използване на армията за тази задача. „Построяването на голяма гранична стена, след като в нашата страна се стичат наркотици (отрова) и вражески бойци, е свързано с националната отбрана. Стената да бъде построена с помощта на А!„, заяви той в „Туитър“ тогава.

Но Конгресът, а не президентът, е този, който контролира развързването на кесията и трябва да отпусне парите, които Тръмп иска да похарчи.

Обявяването на извънредно положение е възможност, която юридическият отдел на Белия дом разглежда в момента. Сред законите, към които може да се обърне Тръмп, е параграф 2808 на раздел 10 от Кодекса на САЩ, който се отнася за военно строителство.

Според закона, ако президентът обяви извънредно положение, „което изисква използване на въоръжените сили„, министърът на отбраната „може да започне проекти за военно строителство и може да упълномощи министрите на различните родове войски да започнат проекти за военно строителство, които не са разрешени по друг начин от закона и са необходими за поддържане на подобно използване на въоръжените сили„.

Има повече от 100 клаузи, даващи на президента достъп до специални правомощия при извънредно положение. А Конгресът обикновено дава на президента широка власт да определя какво представлява извънредното положение и какво не, каза Елизабет Гойтин, един от директорите на програмата за свобода и национална сигурност в Центъра за справедливост „Бренан“.

Несъмнено става дума за злоупотреба с власт, ако президентът обяви национално извънредно положение, когато не съществува такова, и използва това, за да се опита да заобиколи демократичния процес, каза тя. Но ние сме в положение, при което нашата правна система за извънредни правомощия почти приканва към подобна злоупотреба.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments