Тръмп поема победния кръг на Върховния съд, докато заблуждава нацията за влошаващата се пандемия

0
81
Върховен съд, САЩ.
Върховен съд, САЩ. Снимка: Пиксабей

Президентът Доналд Тръмп заяви своето място в историята в понеделник, когато потвърждението на Ейми Кони Барет осигури доминиращо консервативно мнозинство във Върховния съд, но помпозността на победния му кръг не можеше да прикрие реалността на пандемията, която постави президентството му в дълбока опасност седмица преди самите избори, информира “CNN”.

Блестяща церемония в свежата есенна нощ в Белия дом имаше дълбоки политически нюанси, които само ще изострят яростта на демократите заради чувството на измаменост от страната на републиканците, които откраднаха две места във Върховния съд. Очаква се още Тръмп неумолимо да въвлече съда в токсичната политическа борба, която вече е опетнила репутацията си на безпартийност.

Събитието продължи въпреки поредната гореща точка на COVID-19 в Белия дом, този път със служителите на вицепрезидента Майк Пенс. Той постави в рамка Тръмп, усмихнат, заедно с ново правосъдие, което му се присъжда за цял живот, след като президентът предупреди, че може да оспори избори, които вече е обявил за несправедливи във Върховния съд.

Следващата седмица ще покаже дали партито в Белия дом е било валидиращ момент на слава за президент, който се отправя в пустинята, или предвещава много по-голямо тържество за втори мандат в Белия дом през следващата седмица.

Церемонията дойде в края на деня, в който Тръмп премина през Пенсилвания – ключовата люлееща се държава, която може да бъде кралския производител в случай на близки избори, на които в момента той проследява демократа Джо Байдън на избирателната карта. Той само спомена пандемията, за да заблуди страната за бързо влошаващата се извънредна ситуация, при която загинаха 225 000 американци, все по-пълнещите се с пациенти болници и нарастващият брой на инфектираните в отделните щати. Той се надява, че конкурсът му заедно с Барет в понеделник вечерта ще мотивира консерваторите и ще предизвика огромна избирателна активност, въпреки че може да осигури и друга причина за по-умерените избиратели, особено жените, да го отхвърли.

По-рано Барет беше избран с 52 на 48 гласа ЗА в ръководения от републиканците Сенат. Нейното пристигане на най-високата скамейка – затвърждаване на 6 на 3 консервативно мнозинство – означава огромно прекрояване на тектониката на властта във Вашингтон само седмица преди избори, на които републиканците рискуват да бъдат изключени от властта в изпълнителната и законодателната власт на правителството.

Истински момент на легитимиране

Третото назначение на Върховния съд на Тръмп бележи един от най-триумфалните моменти на неговото президентство, но е и кулминацията на десетилетия борба за явно мнозинство от консервативното движение, което обхваща множество президентства.

И верен на формата, Тръмп направи шоу, с огромни американски знамена, осветени и висящи от южния портик на Белия дом. Неговото събиране обаче предизвика болезнени спомени от предишното събитие, посрещащо Барет през септември в Белия дом, което се превърна в разширяване на темата за Covid-19. Този път столовете бяха разположени на поляната и повечето гости бяха с маски.

Но фактът, че петима души в орбитата на Пенс наскоро се оказаха положителни за Covid-19, накара здравните експерти да се “намръщят” за поредното събитие, при което Тръмп даде приоритет на личните си политически стремежи пред общественото здраве.

Пенс, който по-рано се надяваше да председателства Сената в момента на утвърждаването на Барет, не се появи нито в залата, нито на тържеството в Белия дом. Вицепрезидентът обаче отказва да се постави под карантина, мотивирайки се с товаа, че неговата работа – не на председателстващ изцяло бездействащата оперативна група за коронавирус, но агитиращ за действие – е от съществено значение и подобна на работата, извършвана от здравните работници на първа линия. Но фактът, че дори Белият дом на Тръмп да признае социалното дистанциране беше необходимост, символизира как избраното послание за финалната игра на кампанията беше изцяло заглушено от влошаващата се ситуация в общественото здраве.

Новият баланс на силите в съда носи значителни последици за гражданските права, закона за расовите, корпоративните, репродуктивните и правата на глас, както и за бъдещите демократични президенти и законодатели да използват бъдещите изборни мандати, за да постигнат своите прогресивни приоритети.

Барет от своя страна настоя, след като бе дадена клетва от доайена на консервативния блок на съда, съдията Кларънс Томас, че тя ще бъде политически безпристрастна въпреки силно партийния характер на празника на ТръмпБарет заяви:

“Работата на сенатора е да следва политическите си предпочитания. Всъщност би било пренебрегване на задължението да остави политическите си цели настрана. За разлика от това, работата на съдията е да се противопоставя на своите политически предпочитания. За него би било пренебрегване на задължението да им даде глас.”

В политически смисъл събитието помага и за обяснението на самото председателство на Тръмп. Пазарната сделка между идеологически, социални и християнски консерватори с едва ли благочестив президент се отплати изключително добре и на двете страни. Резултатът от изборите за следващата седмица ще реши дали този ход ще затегне коалицията на Тръмп и ще засили ли базовата му активност достатъчно, за да постигне победа над Байдън. Дори и Тръмп да загуби, консерваторите вероятно с години ще лежат на постиженията му, и могат да благодарят на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл за инженерството на явното мнозинство, отчасти като откажат да потвърдят номинацията на тогавашния президент Барак Обама Мерик Гарланд в избирателна година.

Новото място на Барет на най-високото място в страната може да бъде изключително важно и в краткосрочен план. През първите няколко седмици в съда Барет ще разглежда дела за съдбата на Obamacare, аборти и данъци на Тръмп, както и потенциални спорове, произтичащи от изборите през 2020 г. Всички тези случаи имат силен интерес за президента и неговото политическо бъдеще. Поради това решението ѝ да вземе участие в силно политическо събитие, след като прие доживотна среща само дни преди избори, които Тръмп вече е определил като нечестни, ще повдигне допълнителни въпроси относно способността ѝ да разглежда дела независимо. Демократичният гняв подтиква призивите към демократите на Байдън и Сената да увеличат размера на съда на Върховния съд, ако поемат властта.

Битка за Пенсилвания

И Байдън, и Тръмп тръгнаха по следите на предизборната кампания в Пенсилвания в понеделник, подчертавайки как общото състояние може да се окаже от решаващо значение за изборите. Президентът проведе три митинга с големи, не социално дистанцирани тълпи, въпреки новините по-рано за три клъстера инфекции, свързани с митингите, които той проведе в Минесота през септември.

Тръмп реагира остро, когато журналистите го попитаха за твърдението на Байдън, че той е развял бялото знаме за пандемията, след като шефът на кабинета му Марк Медоус каза на Джейк Тапър в предаването „Състоянието на съюза“ на CNN, че вирусът не може да бъде овладянЕто какво заяви:

“Той размаха бялото знаме върху живота. Той не напуска мазето си, той е жалък кандидат.”

Байдън посети окръг Делауеър, демократична крепост в щата Кийстоун. Той реагира гневно на твърдението на Тръмп през уикенда, че лекарите са надували броя на случаите на Covid-19, за да спечелят повече средства за болниците си. Байдън попита:

“- Какво, по дяволите, става с този човек?” 

И добави, че повече от 1000 здравни работници на първа линия са починали от коронавирусПлановете за пътуване на кандидатите през следващите няколко дни отразяват реалността на избори, при които президентът защитава територия по цялата карта и трябва да спечели дълъг списък от щати, за да има възможност да вземе 270 електорални гласа.

Плановете на Байдън включват спирки в Айова и Джорджия. Щатът на прасковите не е гласувал за демократ на президентски избори от Бил Клинтън през 1992 г. Той каза, че скоро ще посети и Уисконсин, щат, който Тръмп спечели преди четири години и сега е наклонен към Демократическата партия, и многогодишния люлеещ се между републиканци и демократи щат Флорида. Номинираният за вицепрезидент от Демократическата партия сенатор Камала Харис ще посети тази седмица Тексас, щат, който се накланя в червено, но където демократите имат надежди да предизвикат шок.

Президентът ще бъде в Мичиган и Уисконсин във вторник, две държави, които са формирали основата на Средния Запад на победата му на изборите през 2016 г., но и където той се допира значително до Байдън в анкетите. Тръмп също се отправя към Небраска, за да се бори за единичния вот на избирателния колеж във втория конгресен окръг на щата, който Байдън има шанс да спечели.

Кампанията на американския президент в понеделник настоя, че социологическите проучвания, показващи, че президентът изостава почти навсякъде, не означава много и заяви претенции за силна позиция в ключовите държави, които ще решат изборите.

Мениджърът на кампанията Бил Степиен заяви, че президентът има множество пътища до 270-те електорални гласа и каза, че неговата основна игра ще забие демократите, които са достигнали до далеч по-малко избиратели на фона на пандемията. Степиен заяви, че президентът “разширява базата си и извежда нови избиратели”.

Погледът на електоралната карта обаче показва тежката задача, пред която е изправен президентът при повтарянето на незначителната си победа над Хилари Клинтън. Той трябва да събере почти всички конкурентни щати, включително Флорида, Джорджия, Тексас, Охайо, Айова и Северна Каролина, преди да задържи Пенсилвания, където Байдън е напред и е потенциален победител в Аризона, Мичиган и Уисконсин, които в момента определено клонят към бившия вицепрезидент.

При нормални избори и двамата кандидати в този момент просто биха се опитали да увеличат базовата си избирателна активност с няколко дни – особено заради данните, че през 2020 г. анкетите показват малко останали нерешени избиратели.

Тази година перспективата за промяна в изборната динамика в последния момент е дори по-проблематична от обикновено, тъй като над 60 милиона американци вече са гласували по-рано. Около 33 държави са надминали общия брой на предизборните си гласове от 2016 г. и цифрите предполагат, че е много вероятна висока избирателна активност като цяло.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments