Тръмп обяви втора среща с Ким Чен Ун в края на месеца

0
71
Тръмп и Ким се срещнаха в Сингапур през 2018 г.

Американският президент Доналд Тръмп обяви в речта си „За състоянието на Съюза“, че този месец ще проведе втора среща на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.

Президентът каза в 82-минутна реч във вторник вечерта, че ще се срещне с Ким Чен Ун във Виетнам от 27 до 28 февруари. „Остава да се свърши много работа“ каза Тръмп, „но връзката ми с Ким е добра.“

Плановете за втора среща на върха са в процес на работа след историческите разговори на двамата лидери миналата година. Тръмп и Ким се срещнаха миналия юни в Сингапур, като това бяха първите в историята разговори между американски президент и севернокорейски лидер. Двете страни обаче не поеха конкретни ангажименти за това как КНДР ще се освободи от ядрения си арсенал и какво САЩ предлагат в замяна.

Докато Пхенян не е провеждал никакви тестове за атомни или балистични ракети от миналото лято, страната все още не е съгласна да демонтира своята програма за ядрени оръжия.

Американският пратеник за Северна Корея, Стивън Биегун, е в Пхенян за разговори, проправяйки пътя за втората среща на върха.

Като част от нашата дръзка нова дипломация продължаваме историческите си усилия за мир на Корейския полуостров. Заложниците ни се завърнаха у дома, ядрените изпитания престанаха и не е имало изстрелване на ракета от 15 месеца. Ако аз не бях избран за президент на САЩ, сега по мое мнение щяхме да сме в широкомащабна война със Северна Корея. Още много остава да се свърши, но отношенията ми с Ким са добри“, заяви Тръмп.

Северна Корея не е спряла ядрената си програма и работи, за да гарантира, че нейните ядрени и балистични ракети не могат да бъдат унищожени от военни удари, твърди доклад, подготвен от Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

В доклада на ООН се казва, че санкциите се оказват неефективни.

„Страната продължава да се противопоставя на резолюциите на Съвета за сигурност чрез масирано увеличаване на незаконните трансфери на петролни продукти и въглища от кораб към кораб… Тези нарушения правят неефективни последните санкции на САЩ.“ В доклада се отбелязва, че Северна Корея продължава да се опитва и да продава оръжия в Близкия Изток и Африка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments