Тръмп „много благодарен“ и „изненадан“, че Байдън признава успеха на неговата администрация с ваксината срещу COVID

0
15
Джо Байдън/Доналд Тръмп
Снимка: Facebook

Бившият президент на САЩ Тръмп коментира вчера, че е „много благодарен“ и „изненадан“, че президентът Байдън благодари на него и неговата администрация за успеха им в предоставянето на ваксините срещу COVID-19 на обществеността, като коментира пред „Fox News“, че „тонът“ и „доверието“ са от решаващо значение за ваксинирането на американците, съобщава изданието.

Във вторник следобед Байдън обяви увеличен капацитет за тестване и разширен достъп до ваксини, както и подкрепа за болници в цялата страна на фона на нарастването на случаите на варианта „Омикрон“, за който Центровете за контрол и превенция на заболяванията обявиха тази седмица, че повече от 73% от новите инфекции в страната се дължат на него. В изявлението си американският президент заяви:

„Благодарение на предишната администрация и нашата научна общност Америка е една от първите страни, получили ваксината. Благодарение на моята администрация, упоритата работа на американците, ние позволихме на нашето разгръщане да направим Америка сред световните лидери в получаването на изстрели.

В ексклузивно интервю за Fox News във вторник вечерта Тръмп реагира на това, че Байдън признава усилията на администрацията му. Пред изданието той заяви:

„Много съм благодарен за това – бях изненадан да го чуя. Мисля, че беше страхотно нещо и мисля, че прави много хора щастливи.

След това Тръмп повтори, че е „малко изненадан“.

„Мисля, че той направи нещо много добро“, каза Тръмп.

„Знаеш ли, трябва да е процес на изцеление в тази страна и това ще помогне много.“

Администрацията на Тръмп създаде Operation Warp Speed, публично-частно партньорство за създаване на ваксини срещу новия коронавирус, докато пандемията бушуваше през 2020 г. Под неговото управление Администрацията по храните и лекарствата одобри разрешения за спешна употреба (EUAs) за Pfizer/BioNTech и Moderna ваксини срещу COVID-19. През декември 2020 г. Тръмп подписа изпълнителна заповед, която ще гарантира, че всички американци имат достъп до ваксини срещу коронавирус, преди правителството на САЩ да започне да помага на нации по света. Имайки предвид пускането на ваксините срещу COVID-19, Тръмп подчерта:

„Това е страхотно нещо, което всички направихме. Може да съм бил превозното средство, но всички направихме това заедно.

„Когато измислихме тези невероятни ваксини – три от тях – и терапевтични средства, свършихме огромна работа и никога не трябва да ги омаловажаваме“, посочи Тръмп и допълни:

„Трябва да сме наистина щастливи от това, защото всички ние спасихме милиони и милиони животи по целия свят.“

Тръмп, който е напълно ваксиниран, добави пред „Fox News“, че е получил бустер доза на ваксина срещу COVID-19. Бившият президент беше хоспитализиран с COVID-19 през октомври 2020 г. За тези, които все още се колебаят да получат ваксина срещу COVID, Тръмп каза:

„Трябва да я прегърнете. Не е нужно да го правите и не може да стане задължителна и всички тези неща, но трябва да го прегърнете.“

Тръмп каза, че ваксинирането на американците е „наистина въпрос на тон“, вместо на мандати и уточни:

„Въпросът е да накараме хората, в идеалния случай, да получат ваксината. Ако имате мандат, мандатът ще унищожи живота на хората – той унищожава живота на хората, точно както ваксината спасява хората.

Той добави:

„Мисля, че наистина е въпрос на тон. Това е въпрос на доверие и да се надяваме, че хората, които са имали COVID, да се надяваме, че ще им се отдаде заслуга за това.“

Тръмп прогнозира, че тези, които вече са били заразени с COVID-19, са „в доста добра форма да не се заразят отново или ако се заразят да го изкарат по много по-лек начин“. Той смята още:

„Те вероятно няма да го хванат, но ако все пак това се случи, няма да бъде толкова тежко и вероятно няма да има болни.

През март 2020 г., на фона на първия скок на случаите на COVID-19 в Съединените щати, Тръмп реши да ограничи пътуванията от Китай и по-късно от Европа до Съединените щати – ход, за който беше критикуван.

Миналия месец Байдън предприе мерки да ограничи пътуванията от някои африкански страни, след като се смяташе, че вариантът на омикрон е бил открит за първи път в Южна Африка, но не е изправен пред толкова много критики. Когато беше помолен за коментар, Тръмп каза пред Fox News:

„Малко е трудно да бъдеш прекалено критичен сега, защото той просто ни благодари за ваксината и ми благодари за това, което направих. Знаеш ли, това е за първи път – така че е много сега ми е трудно да бъда прекалено критична.

„Но, знаете ли, ние затворихме страната и бяхме критикувани от някои – не бяхме критикувани от всички“, добави Тръмп.

И в крайна сметка те казаха, че сме направили правилното нещо. Мисля, че спасихме стотици хиляди животи в нашата страна, като я затворихме за Китай и след това в крайна сметка я затворихме за Европа много рано.

„Мисля… сега хората разбират това“, заключи той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments