Тръмп иска приоритетен достъп до ваксини срещу COVID-19 за американците

0
69
Ваксина
Снимка от Pixabay

Президентът Доналд Тръмп ще подпише изпълнителна заповед във вторник, за да гарантира, че приоритетният достъп за ваксините срещу COVID-19, доставени от правителството на САЩ, се предоставя на американския народ, преди да подпомага други държави, заявиха в понеделник висши служители от администрацията, цитирани от “Агенция Ройтерс”.

Администрацията на Тръмп е уверена, че ще има достатъчно дози от ваксината, за да имунизира всички, които искат да си я поставят, до края на второто тримесечие на 2021 г., каза един служител, оспорвайки изнесената информация на Ню Йорк Таймс, че правителството отказало, когато Pfizer Inc предложи в края на лятото да продаде повече дози ваксини на Съединените щати.

Тръмп, който се сблъска с остри критики за боравенето си с коронавирусната пандемия, е готов да преразгледа кредита за бързото разработване и разпространение на ваксинатаСлужител заяви, че изпълнителната заповед ще доведе до формулирането на насоки за правителствените агенции на САЩ, които да помогнат на други страни да набавят ваксината, след като търсенето в САЩ бъде запълнено.

Не беше ясно защо е необходима изпълнителна заповед, за да се гарантира, че ваксините ще се разпространяват първо на вътрешния пазар, макар че заповедта е създадена отчасти, за да подчертае философията на Тръмп “Америка на първо място” пред входящата администрация на новоизбрания президент Джо Байдън.

Белият дом провежда среща на върха във вторник, за да обясни плановете за разпространение на ваксини чрез операцията на Тръмп Warp Speed, която организира усилията. Тръмп и други официални лица ще говорят. Разработчиците на ваксини Pfizer Inc и Moderna Inc няма да присъстват.

Представител на Белия дом заяви, че компаниите не идват, тъй като имат активни заявления, които са в процес на разглеждане пред Американската администрация по храните и лекарствата. Високопоставен служител на Агенцията за контрол на храните и лекарствата д-р Питър Маркс, трябва да се обърне към събитието във вторник.

Поканените на срещата включват дистрибутори на лекарства, аптеки и логистични компании като McKesson Corp, Walgreens Boots Alliance Inc, CVS Health Corp, United Parcel Service Inc и FedEx Corp.

„Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Pfizer може да не е в състояние да предостави повече бройки от ваксината си на САЩ до следващия юни поради ангажиментите си към други страни. Служител на администрацията отбеляза, че ваксината на Pfizer все още е била в клинични изпитвания миналото лято и че правителството е осигурило предварителни сделки за придобиване на множество други кандидати за ваксина. Източникът добави:

“Всеки, който искаше да ни продаде, гарантирано без одобрение на EUA (FDA разрешение за спешна употреба), стотици милиони дози през юли и август, просто нямаше да получи парите на правителството.”

Около 85 процента от дългосрочните грижи и подпомаганите жилищни заведения в цялата страна са се абонирали за мобилна услуга за ваксинация, предоставена от CVS и Walgreens, обясни служителят. Правителството на САЩ е загрижено за кибератаките, свързани с ваксината, и се е защитило срещу тях, добави той. Говорителят на Pfizer Шарън Кастило заяви:

“Правителството на САЩ направи първоначална поръчка от 100 милиона дози за ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech и Pfizer е готова да започне доставката на първоначалните дози скоро след получаване на разрешение за спешна употреба от FDA. Всички допълнителни дози над 100 милиона са предмет на отделно и взаимно приемливо споразумение.”

Секретарят по здравеопазването и хуманитарните услуги Алекс Азар заяви пред NBC News, че правителството на САЩ има възможност да закупи допълнителни 500 милиона дози от ваксината на Pfizer, но отказа да каже дали администрацията преследва тази възможност. Представители на преходния екип на новоизбрания президент на Байдън не бяха поканени на срещата на върха. републиканецът Тръмп, загубил изборите на 3 ноември от Байдън, отказа да отстъпи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments