Тръмп и Ким не постигнаха споразумение в Ханой

0
57
Доналд Тръмп и Ким Чен Ун по време на срещата им в Ханой 2019 г. Снимка: White House press office
Доналд Тръмп и Ким Чен Ун по време на срещата им в Ханой 2019 г. Снимка: White House press office

Американският президент Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун не успяха да постигнат споразумение по време на преговорите на високо ниво във Виетнам, предадоха световните медии.

Те са провели „конструктивни дискусии“, но не са постигнали споразумение в Ханой, обявиха от Белият дом. За момента няма официално изявление от страна на Северна Корея.

Преговорите последваха историческата им среща миналата година в Сингапур, която постигна неясно, но оптимистично съгласие. Основната тема на дискусията тази година бе дали Северна Корея някога ще се съгласи да се откаже от ядрените си оръжия. Изглежда двете страни не са успели да постигнат споразумение по въпроса.

Експерти споделят пред Би Би Си, че това вероятно е сериозен срив в преговорите между Северна Корея и САЩ. Двамата лидери могат да загубят много, ако процесът спре.

Първоначално Тръмп твърдеше, че след първата среща, за която бе силно критикуван, че не е донесла конкретни ангажименти от страна на Пхенян, може и да постигне това при втория си разговор с Ким. От своя страна лидерът на Северна Корея, според някои експерти, се надяваше санкциите да могат да бъдат свалени. (Повече за нагласите преди срещата четете тук.)

При вчерашния си разговор Тръмп даде сигнал, че има по-ниски очаквания от срещата, отколкото бе обявил преди това.

Преговорите бяха прекъснати тази сутрин, по-рано от очакваното. САЩ са прекъснали дискусиите заради разногласията за икономическите санкции срещу Северна Корея.

„По същество искаха санкции да бъдат вдигнати в тяхната цялост и ние не искахме да го направим“, коментира Тръмп и добави, че е трябвало да прекъснат разговорите заради „този конкретен проблем“.

Срещата започна в сряда, когато лидерите проведоха бърз разговор, последван от вечеря. На пресконференцията след срещата Тръмп заяви, че има „много силна връзка“ с Ким, но е било решено, че „не е добра идея да се подписва нещо“.

Експертът по Северна Корея Андрай Абраамиан коментира пред Би Би Си: „Това е лошо. Прозорецът е малък преди следващия изборен цикъл в САЩ и е трудно да се изгради доверие между тези две страни. Но целият процес досега беше толкова неконвенционален, кой знае какво ще последва.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments