Тома Белев: Някой може да си купи 1 декар дюни за 100 лева, това е подигравка за обществото

1
253
Тома Белев
Тома Белев. Снимка: Личен архив

Често се говори за заменки на гори, но някакси между това се пропуска да се спомене за заменките на земеделски площи и продажбата на гори за абсурдно ниски суми. Това каза природозащитникът Тома Белев.

Той уточни пред „БНР“, че става въпрос за 33 хиляди декара при заменките за гори, а при всички останали 7 разпоредителни сделки – за няколкостотин хиляди декара. Могат да се дадат примери с цени, равняващи се на 18 стотинки за квадратен метър, конкретизира природозащитникът.

Според него има нужда да бъдат въведени ясни и точни правила, които да нормират случването на подобни договорки, „извършвани с близки приятелски фирми на цени смешни“. Фактът, че някой може да си купи 1 декар дюни за 100 лева е повече от подигравка на гърба на цялото общество.

Тома Белев е убеден, че е нужно завинаги да се забрани застрояването на тези имоти. Още повече, че земеделските земи и горите са били купувани с цел на тях да се развива земеделие и горски стопанства.

Активистът подчерта, че е редно „да се премахне действащата в момента предпазна клауза за тези имоти“. При старите територии от горите, предвидени за урбанизация, няма срок за действие за промяна на предназначението, докато при горите и земеделските земи има такъв.

Белев е любопитен:

„Вовеки веков – така е закрепено, завинаги е променено предназначението, което пак представлява линия на държавна помощ. Защо за новите гори ще действат две години, пък за старите вовеки веков?“

Плюс това, допълва природозащитникът, е проверено, че тези фирми са освободени от местни данъци и местните общини изобщо не ги закачат.

Очакванията са бъдещите депутати да вземат отношение по въпроса със заменките. Това е определение, зад което стои сериозно ограбване на най-интересните гори, тези, които имат „най-голям рекреационен потенциал“ и са най-значими откъм биологично разнообразие. Сега е избран лесовъд, тъй като „лесовъдите не заменяха“.

Надеждите на активиста са Зорница Стратиева, която е избрана за народен представител от Перник, да внесе законопроект, който да възвърне предишното състояние на горите и да няма загуби от такъв характер.

Тома Белев направи едно напомняне, че заменките са били внесени по времето на НДСВ. Именно тогава са направени „такива таблици за оценки, че да бъдат приятелски и беше ограничен достъпът“.

Примери за успешни и неуспешни подобни проекти има по цялото ни Черноморие . Не са единици случаите, когато някой тръгва да проектира голф игрище върху държавни горски територии. Реално това не е законно, но бе направено „и държавата не се възпротиви“.

В заключение Белев заяви, че ролята на опазването на околната среда показва пътя за развитието на една икономика и в тази връзка ще е от ключово значение кой ще заеме поста екоминистър.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
2 години по-рано

Подигравка е този да се нарича „природозащитник“!