Токио 2020: Олимпийските игри ще се проведат на 100%

0
44
Олимпийски игри.
Снимка: Пиксабей

Президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото е „100%“ сигурен, че Олимпиадата ще се проведе, но предупреди, че игрите „трябва да бъдат подготвени“, за да продължат без зрители в случай на избухване на нова коронавирусна вълна, съобщава “BBC Sport”Има 50 дни, докато забавените игри в Токио започнат на 23 юли.

Япония се сблъсква с четвърта вълна от случаи на коронавирус, като 10 области на страната са в извънредно положениеХашимото заяви пред „BBC Sport“: 

“Вярвам, че възможността тези игри да се проведат е 100% да направим това.”

Говорейки с Лора Скот от „BBC Sport“, тя добави:

“Въпросът в момента е как ще имаме още по-сигурни и безопасни игри. Японците се чувстват много несигурни и в същото време вероятно са разочаровани от това, че говорим за Олимпийските игри и мисля, че това поражда повече гласове, които се противопоставят на игрите в Токио.”

“Най-голямото предизвикателство ще бъде как можем да контролираме и управляваме потока от хора. Ако възникне огнище по време на Игрите, което се равнява на криза или извънредна ситуация, тогава вярвам, че трябва да сме готови да проведем тези игри без зрители.”

„Опитваме се да създадем възможно най-пълна ситуация с в много възможности, за да можем да създадем безопасно и сигурно пространство за хора, които идват от чужбина, както и за хора, които са в Япония, жителите и гражданите на Япония.“

Това лято няма да бъде разрешено да присъстват международни фенове на Олимпийските игри или Параолимпийските игри, които започват на 24 август. Нова вълна от инфекции започна през април в Япония, където някои области са изправени пред ограничения до 20 юни. Страната започна да ваксинира населението си през февруари – по-късно от повечето други развити страни – и досега само около 3% от хората са напълно имунизирани.

Хашимото заяви, че е „много болезнено решение“ да няма присъстващи зрители от чужбина, но такава мярка е необходима, за да се осигурят „безопасни и сигурни игри“. Тя подчерта:

“За много спортисти това е възможност веднъж в живота, че те могат да се състезават в игрите. Да нямат право да ги гледат членове на семейството им и техни приятели, които са ги подкрепяли през цялото време, вероятно е много болезнено нещо, респективно се отразява болезнено и на мен самата.”

Относно възможността гражданите на някои страни да бъдат възпрепятствани да пътуват, Хашимото добави:

“Кой може да дойде в Япония е нещо, което японското правителство ще реши. Ако се случи дадена държава да не може да изпрати свои граждани в Япония, тъй като не отговаря на минималните изисквания, които правителството поставя, мисля, че това е нещо, в което трябва да се вслушаме.”

Назначаването оказа влияние върху японското общество

Хашимото беше назначена за президент на Игрите през февруари, след като нейният предшественик Йоширо Мори се отказа заради направени от него сексистки коментариБившата министърка на Олимпиадата е седемкратна олимпийка, като е била състезателка по колоездене и по фигурно пързаляне. Тя споделя:

“Спортистите трябва да помислят дори ако ние положим толкова много усилия в подготовката за игрите, дори, ако тези игри не се случат, какво се случва с всички тези усилия и цялото преживяване през целия живот и всичко, което сме вложили в него?”

“Това, което е важно за мен, е гласът ми да достигне директно до тези спортисти. Нещото, което организационният комитет се ангажира и обещава на всички спортисти, е, че ние ще защитаваме и защитаваме тяхното здраве.”

Бившият президент на игрите Мори каза, че ако броят на жените членове на борда се увеличи, те ще трябва да „се уверят, че времето им за говорене е ограничено до известна степен, защото жените имат затруднения с кратките изказвания и трудно приключват, което е досадно“.

По-късно той се извини за своите „неподходящи“ коментари. След назначението си Хашимото заяви, че иска наследството на игрите в Токио да бъде общество, което да приема хора, независимо от пол, увреждане, раса или сексуална ориентация. Тя беше категорична:

“Японското общество все още има несъзнателно пристрастие. Несъзнателно домашните роли са ясно разделени по пол. Това е дълбоко вкоренено и е много трудно да се промени.”

“Гафът на бившия президент, сексистките забележки, всъщност се превърна в спусък, възможност, повратна точка в организационния комитет, която ни накара да осъзнаем, че трябва да променим нещо.”

“Това беше голям тласък, за да се върви напред по този въпрос. За една жена да заеме ръководната позиция на такава огромна организация, смятам, че имаше някакво влияние върху самото общество.”

“Правим всичко, което можем”

Остават 50 дни до церемонията по откриването в Токио и първите международни спортисти пристигнаха в Япония тази седмица. Последните социологически проучвания в страната показаха, че близо 70% от населението не иска Олимпийските игри да се проведат, докато в сряда най-старшият медицински съветник в Япония заяви, че домакинството на Олимпийските игри по време на пандемия „не е нормално“Но нито една от големите държави не се обяви против провеждане на игрите и отбор GB остава „напълно ангажиран“ да изпрати пълен екип. Хашимото отбеляза:

“Към този момент съм много уверена, че ще имаме тези игри. Правим всичко, което можем, много внимателно се отнасяме към тях.”

“Знам, че имаме много ограничено време да се справим с всичко, което може да възникне в хода на организацията, но ще направим всичко възможно, за да подобрим ситуацията и ще разгледаме тези неща.”

“Ако пандемията отново се ускори по целия свят и се случи така, че никоя държава не може да дойде в Япония, тогава, разбира се, не можем да имаме тези игри. Но мисля, че трябва да бъдем много внимателни при прегледа на текущата ситуация и да решим какво да правим в зависимост от това, което смятаме за правилно.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments