Сейко Хашимото оглави организационния комитет на Олимпийските игри в Токио

0
45
Олимпиада 2020
Снимка: Twitter

Японката Сейко Хашимото беше назначена за следващия президент на олимпийските игри Токио 2020, след като предшественикът ѝ напусна поради сексистки коментари, информира “BBC”. Самата бивша министърка на олимпийските игри е седемкратна олимпийска шампионка по колоездене и бързо пързаляне с кънки.

Бившият шеф Йоширо Мори подаде оставка след реакция, породена от сексистко изказване, в което той подчертава, че жените говорят твърде много. Първоначално се смяташе, че негов заместник ще стане възрастен лидер, но това предложение също беше посрещнато с протести.

Понастоящем бордът на Японския олимпийски комитет има 24 членове, петима от които са жени. Мори по-рано коментира, че ако броят на жените като членове на управителния съвет се увеличи, те ще трябва “да се уверят, че времето за изказването им е ограничено до известна степен, защото имат затруднения с времетраенето, което е досадно”. По-късно той се извини за „неподходящото си изявление“ и добави, че приоритетът е да се гарантира, че Олимпиадата ще се проведе през юли.

От своя страна Хашимото заяви в четвъртък, че се е оттеглила от ролята си на олимпийски министър, за да заеме новата си позиция като шеф на игрите в Токио. Летните олимпийски игри ще започнат на 23 юли, след като вече бяха отложени с една година поради пандемията.

Коя е Сейко Хашимото?

  • От 2019 г. насам 56-годишната служителка е министър на Олимпийските игри в Япония, като заема и поста на министър, подкрепяйки овластяването на жените.
  • Бившата състезателка е участвала в седем олимпийски игри – състезава се в пързаляне с кънки на четири зимни игри и колоездене на писта на три летни игри. През 1992 г. тя печели бронзов медал в състезанието за пързаляне с кънки на 1500 метра при жените в Албервил, Франция.
  • Съобщава се, че родителите ѝ са я кръстили на “Сейка”, което в превод от японски означава “олимпийска факла”
  • С раждането на дъщеря си през 2000 г., Хашимото става първият политик в Япония, който ползва отпуск по майчинство, докато е на поста – нещо, за което тя агитира, когато е била бременна. Тя става и първият депутат от горната камара, който ражда, докато заема поста;
  • Омъжена е за полицай и е майка на шест деца, включително три осиновени;
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments