„Тичах, за да спася живота си“: Къщи се носят в морето заради масивно свлачище в Норвегия

0
273
Свлачище
Снимката е илюстративна. Pixabay

Няколко къщи бяха отнесени, след като голямо парче земя се озова в морето заради масивно свлачище в Норвегия. Мощното земно движение от западната страна на нос Кракнесетв в община Алта в сряда следобед е предизвикало отцепването на парче земя с широчина над половин километър и дълбочина 160 метра, върху което са били разположени осем жилищни имота.

Само минути след първите движения на земната маса къщите са били отнесени в морето. За момента няма данни за ранени хора, твърдят спасителните служби.

Един човек е евакуиран с хеликоптер, а според съобщенията куче, което е паднало в морето е успяло да доплува до брега, където е спасено. Полицията е била повикана заради тревога, свързана със свлачище в 15:45 ч., а спасителната операция е приключила към 19:00 на същия ден. Местният жител Ян Егил Бейкби обясни:

Тъкмо се канех да хапна, когато чух удар. Отначало помислих, че в таванското помещение има някой, но след това през прозореца видях, че захранващият кабел пуши и тогава разбрах, че вали.”

Излязох и избягах нагоре към планината, където видях всичко отдалеч. Може да се каже, че тичах, за да спася живота си “, каза още той пред местния информационен бюлетин „Altaposten“.

Той добави, че след като се е изкачил нагоре в планината,  е видял как хижата, която той и съпругата му са стопанисвали в продължение на 19 години, е била разрушена за много кратко време от мощните земни движения.

Спешните служби не са успели да влязат на територията на засегнатия район поради продължаващата нестабилност на земната маса, но полицията прави всичко възможно, за да гарантира безопасността на всеки. Съобщава се, че много от разрушените сгради са къщи за гости и повечето от тях са били заети само 48 часа преди това да се случи.

Причината за свлачището не е известна, но в региона има находища на глина, които водят до нестабилност на почвата и бързо образуващи се свлачища. Последното свлачище в района е било преди година, според данни на местните медии.

Инцидентът напомня на масивното глинено свлачище в Риса, централна Норвегия през април 1978 г., при което един човек загина, а 13 ферми, две къщи, хижа и читалище бяха унищожени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments