ТЕЦ „Марица 3“ ще бъде затворен временно

0
96
ТЕЦ
ТЕЦ "Марица 3". Снимка: Архив

ТЕЦ „Марица 3“ ще бъде затворен временно заради серия нарушения на еконормите. През уикенда бяха регистрирани последните превишения на разрешените нива на серен диоксид. По време на съвместен брифинг екоминистърът Росица Карамфилова и енергийният й колега Росен Христов добавих, че освен риск за здравето на населението, редовните нарушения от страна на ТЕЦ-а поставят в риск и функционирането на цялата електроенергийна система в България, както могат да причинят и спирането на големите инсталации в маришкия басейн.

Въглищните централи в страната функционират, благодарение на дерогация от страна на Европейската комисия /ЕК/, позволяваща три средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. Между 9 и 10 септември ТЕЦ „Марица 3“ е извършил 8 средночасови превишения от 24 позволени общо за всички централи у нас. С установеното замърсяване България вече е стигнала разрешените три средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. Същевременно срещу България се водят 2 наказателни процедури за качеството на въздуха – за високи нива на серен диоксид и заради фините прахови частици.

„С още 2 нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Мощността на „“ТЕЦ Марица 3, в същото време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са критични за цялата енергийна система. И с още 2 нарушения в „ТЕЦ Марица 3″ се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, при положение че всички съседни държави внасят електричество у нас.“, обясни Христов.

Предстои екоминистерството да извърши проверка в ТЕЦ „Марица 3“. В случай, че изпълни екопредписанията, дейността му ще бъде възстановена. По думите на Христов всички предписания са форма на консултация как да си приведат производството в нормите. Нарушенията се правят или заради техническа некомпетентност, или с цел икономическа изгода.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments