Телефоните – основна причина за катастрофите

0
122
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

За първото шестмесечие от годината 757 водачи са предизвикали пътнотранспортно произшествие без участие на други моторни превозни средства. Основната причина се крие в това, че шофьорите отвличат вниманието си с други странични дейности. Най-често с писане и четене на съобщения, предаде „24 часа“.

Председателят на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова твърди, че наблюдаваме един изключително опасен феномен. По нейни думи шофиране, което е съчетано с наблюдение в телефона, се равнява на това да караш с вързани очи.

Крумова, специалисти на агенцията и екип на Областната дирекция на полицията в Бургас са инспектирали пътя Созопол-Приморско. Причина са двете катастрофи през изминалата седмица, които се случиха в поредни дни.

Те настояват маркировката да се допълни, да бъде подобрена светлоотразителността ѝ и да се надградят забранителните линии.

Предвижда се и друга мярка за сигурност – патрулни автомобили ще бъдат част от пътния поток, за да следят трафика по Южното Черноморие и да го регулира, когато е необходимо.

Контролът в област Бургас е засилен от началото на лятото. От Пътна полиция са отчели намаление на жертвите с 50%, ако сравним броя им за същия период през изминалата 2018-та, допълни „Дарик“.

По-малката негативна статистика обаче не е успокоителна, тъй като все още има хора, които загиват по пътищата. Институциите призовават шофьорите да бъдат внимателни, да не пътуват уморени и да спазват законите за движението.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments