Тайванският ръководител на търговията предупреждава срещу „ненужен страх“ от Китай

0
53
Компютърен чип
Снимка: Pixabay

Главният търговски представител на Тайван издаде, че производителите на полупроводници в неговата страна ще разширят производството в САЩ, доколкото могат да си го позволят, но той настоява, че Тайван остава идеалното място за това производство и друга търговия, бизнес и инвестиции в САЩ, въпреки напрежението с Китай. Джон Чен-Чунг Денг говори пред „Асошиейтед прес“ по време на посещение тази седмица във Вашингтон, където ръководи тайванска търговска делегация и се среща с представители на търговията на САЩ.

Посещението на Дън идва във време на засилване на усилията за подсилване на армията и икономиките на САЩ и Тайван срещу всяка заплаха от съперника Китай. Като част от това президентът Джо Байдън и Конгресът се придвижват към увеличаване на производството на полупроводници на територията на САЩ в случай на някакъв конфликт, който прекъсва износа от Азия, особено от Тайван.

Полупроводниците правят електроника, варираща от телефони до електрически автомобили до модерни оръжия, а Тайван произвежда повече от 90% от по-модерните полупроводници в света.

В същото време лидерите на Пентагона обикалят Индо-Тихия океан, за да сплотят регионалните съюзници в укрепването на военната защита и възпирането. Комисия на Камарата на представителите миналия месец обмисли хипотетична атака от Китай срещу позициите на Тайван и САЩ като част от двупартийни усилия на Конгреса за намиране на конкретни начини за засилване на възпирането.

Дън твърди, че американците трябва да гледат на тези усилия като на гаранция, че китайският президент Си Дзинпин никога няма да се почувства достатъчно уверен, за да нахлуе в Тайван, който Китай твърди, че е свой. Дън подчерта:

„Трябва да избягваме всяко преувеличение или реторика, която не отразява истинската ситуация, която създава страх… ненужен страх.“

Той обясни, че американската бизнес общност в Тайван го уверява, че все още се разширява и наема служители. Той цитира опитната работна сила и поддържащите индустрии, които Тайван предлага за производителите на полупроводници и за Google, Amazon и други бизнеси в САЩ на своя територия.

Отношенията между САЩ и Китай достигнаха драматични върхове на напрежение през последните две години, тъй като правителството на Си утвърждава нарастващата сила на Китай в икономическо, дипломатическо и военно отношение. Това включва Китай, който подчертава широките си териториални претенции в региона.

Китай, от своя страна, обвинява САЩ, че се намесват във вътрешните му работи и следват стратегия за ограничаване на Китай, за да предотвратят възхода му.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след гражданска война и нямат официални отношения. Те са свързани с милиарди долари в търговия и инвестиции. Китайската комунистическа партия редовно лети с бойни самолети и бомбардировачи близо до Тайван, за да наложи позицията си, че островът е длъжен да се обедини с континента, със сила, ако е необходимо.

Администрацията на Байдън и републиканците и демократите в Конгреса като цяло подкрепят укрепването на позициите на САЩ и Тайван в региона, за да обезсърчат всяка китайска инвазия на острова.

За Тайван това нарастване на подкрепата на САЩ като цяло доведе до подновяване на фокуса от страна на Вашингтон върху десетилетните призиви на острова към САЩ да преразгледат своите данъчни и търговски политики спрямо острова. Тайванските лидери са на мнение, че настоящите политики на САЩ затрудняват тайванските компании и работници, работещи в Съединените щати, и биха могли да направят повече, за да помогнат на Тайван да укрепи търговските отношения със съюзниците.

САЩ смениха дипломатическите си отношения от Тайпе към Пекин през 1979 г. Без официални отношения и вид данъчно споразумение, което САЩ са подписали с приятелски нации, които признават, тайванските работници в САЩ трябва да плащат данъци както в САЩ, така и в Тайван . Това прави вече по-скъпите САЩ непосилно скъпи за много тайванци.

Министърът на финансите Джанет Йелън през март нарече това проблем, с който САЩ трябва да се справят. Високопоставени членове на Конгреса също призоваха САЩ да постигнат данъчно споразумение с Тайван.

Междувременно администрацията на Байдън обещава десетки милиарди долари в подкрепа на изграждането на леярни за чипове в САЩ и намаляване на зависимостта от доставчици в Тайван и другаде в Азия, което Вашингтон вижда като слабост в сигурността.

Отговаряйки на този призив на САЩ, тайванският чипов гигант Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. изгражда завод за чипове в Аризона и планира втори с обща инвестиция от 40 милиарда долара.

Дън каза, че се надява на разрешаване на данъчния проблем, преди първият тайвански завод да започне работа в Аризона, като се има предвид двойното данъчно бреме, пред което ще се изправи операцията.

„След като започнат да произвеждат, това е истински проблем“, коментира търговският служител.

Тайванските официални лица също се надяват през следващите седмици да сключат първоначално търговско споразумение с Вашингтон в знак на уважение към пактовете за свободна търговия, които САЩ са договорили с Южна Корея и други съюзници.

Притесненията на САЩ, че ще разгневят Китай, помогнаха на Вашингтон да не подпише пакт за свободна търговия с Тайван в миналото. Дън твърди, че очакваното търговско споразумение със САЩ ще повиши доверието на Тайван и ще насърчи други съюзници също да увеличат търговията с Тайван. Това ще помогне на Тайван да намали икономическата си зависимост от търговията с Китай, който сега е клиент на 35% до 40% от продуктите на Тайван, подчертава Дън.

Той изтъкна, че Тайван също вижда стратегическата точка в мерките на администрацията на Байдън, насочени към обезсърчаване на други страни да изнасят полупроводници за Китай, за да лишат китайските сили за сигурност от съвременните чипове, от които се нуждаят.

Само интегралните схеми представляват около 25% от БВП на Тайван. Що се отнася до дела на Китай от това обаче, Тайван „осъзнава, че няма смисъл да им изпраща чипове, за да създават ракети, насочени към нас“, смята Дън.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments