Тайните на древността: Какво се крие под бъдещата автогара на Созопол?

1
213
Разкопки
Разкопки. Снимка: Община Созопол

Приключва първият етап от разкопките на мястото, където ще бъде построена новата автогара в Созопол. Археолозите слязоха на повече от 6 метра дълбочина и ровът трябва да се укрепи, преди да продължат надолу.

Директорът на археологическия музей в Созопол и един от ръководителите на разкопките Димитър Недев обобщи откритото до момента.

Разкрит е манастир, датиран около края на XI век. В неговите граници е имало и църква от след средата на XII век. От нея са разкрити 2/3 от основната част на храма и се проучва притвора.

От манастира е проучен детайл, който обхваща сграда, състояща се от три помещения от северното крило на манастира. Предполага се, че е съществувал до средата на XIII век.

Артефакт
Артефакт. Снимка: Община Созопол

След втората четвърт на XII век около манастира се формира голям християнски некропол, който продължава до втората половина на XIII век.

От живота на манастира има голямо количество находки, които археолозите откриват в ями, тъй като в тези християнски култови центрове съдовете, които се използват не може да напускат свещеното пространство. Открити са канделабри от 12-началото на XIII век. Изключително е богата находката от белоглинени керамични съдове с подглазурна украса, включително и местни, които имат характерно излъскване и вълнообразна декорация, която дава възможност за много точно датиране. То се потвърждава и от монетните находки. Монетите са скифати – извити монети от времето на царуването на Комнините.

Артефакт
Артефакт. Снимка: Община Созопол

Намерени са също няколко кръста-реликварии, кръст с орнаменти от полускъпоценни камъни, както и обеци. Това е рядкост, тъй като в християнските погребения от този период рядко се срещат гробни дарове.

В края на XIII век манастирът и църквата са унищожени от пожар. За това свидетелстват както пластовете от въглени, така и обгорелите стенописи. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати почти в целия обем на църквата, включително и в пространството на притвора. Находката от стенописи е много интересна и богата. Разкрити са части от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, така и части от молитви. Тези находки подлежат на реставрация, след която ще стане ясно кои са тези светци.

След унищожаването на църквата, върху нея е изграден път. Това, според Димитър Недев е много странно обстоятелство, защото свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Той ще предложи улицата да се запази и да се експонира в бъдещата автогара.

Във втория период от съществуването на църквата тя вероятно се е използвала основно за погребения. Вижда се прекъсване на масивния й зид / широк около 90см./ от север и от юг, а гробовете около нея са един в друг. До момента са проучени над 120 погребения, а ако се преброят и препогребванията, стават над 160.

Църквата е изградена върху по-ранно християнско или византийско некрополно пространство. От него са разкрити два гроба, т.нар. цистови, което означава гробници.

Едното погребение е на дете. Там също има ями, в които се откриват големи количества керамика. Находките потвърждават резултатите от предишни проучвания, че под ранно християнския некропол ще бъде документиран и проучен римски некропол. Почти на едно ниво с него се откриват и елинистични гробове от 3 до началото на I век пр.Хр.

Сега предстои на мястото на археологическия обект да пристигне комисия от Министерството на културата.

Разкопките ще продължат през есента. Те се осъществяват със съдействието и помощта на Община Созопол.

Опасен ли е „Слънчев бряг“? Ето какво се съветват един друг английските туристи във Facebook

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Мимка
Мимка
19 дни по-рано

Много интересно! Браво