Търговище с амбициозен проект за високотехнологична индустриална зона

0
51
Бизнес форум
Бизнес форум. Снимка: Община Търговище

По време на Българо-турския дамски бизнес форум, проведен в комплекс „Белият кон и Рай“, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева обявиха, че високотехнологични и нискоемисийни производства ще бъдат търсени за новата индустриална зона, която ще бъде изградена по Плана за възстановяване и устойчивост.

Форумът, организиран от Българско-турския дамски бизнес клуб и Генералното консулство на Република Турция в Бургас в партньорство с Община Търговище, събра над 130 участници от България и Турция. Сред тях бяха генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун, началникът на политическия кабинет на Министерството на икономиката и индустрията Ирина Николова, народният представител Джейхан Ибрямов, областният управител Гергана Цонева, кметове на общини и представители на бизнеса.

Кметът д-р Димитров подчерта готовността на местната власт за партньорства:

„Търговище е град с потенциал, който има какво да предложи на инвеститорите. Винаги сме готови за диалог и сътрудничество с бизнеса, но и с близки до нас индустриални паркове. Освен конкуренция, по-важно е да осъзнаем, че само работейки заедно можем да допринесем за развитието на целия Североизточен регион.“

Проектът за индустриалната зона, който ще отнеме между две и три години и ще обхваща над 300 дка, трябва да приключи до края на 2026 г. Христалина Халачева поясни, че терените се намират на територията на бившия завод „Енергия“ и площите в близост. Тя добави:

„Към момента проявен интерес за инвестиции има от фирми за производства на проводници, на литиево-йонни батерии, на зелен водород и други. Ще се търсят партньорства с логистични и транспортни компании, технологични и научни иноватори, стартъпи, малки и средни предприятия.“

Генералният консул на Турция в Бургас Толга Онур заяви:

„Готови сме да съдейства за провеждането на срещи и обмяна на опит между Търговище и технологични паркове в Турция.“

Проектът ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство между общинския „БКС Индустриален парк Търговище“ ЕООД и „Прима Магна Груп“ АД. Акционерното дружество заяви желание за партньорство пред общината през 2023 г. и ще осигури част от необходимите имоти за изграждане на зоната. Общата стойност на проекта е над 34 млн. лв., които ще бъдат вложени в изграждане на инфраструктура и комуникации. Средствата ще бъдат отпуснати по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони и паркове.

Гражданското сдружение „Ти решаваш“ възрази срещу новата Наредба за здравни изисквания

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments