Гражданското сдружение „Ти решаваш“ възрази срещу новата Наредба за здравни изисквания

0
57
Гражданско сдружение "Ти решаваш"
Гражданско сдружение "Ти решаваш". Снимка: Фейсбук

Гражданското сдружение „Ти решаваш“ официално изрази своето несъгласие с новия проект на Наредба за здравните изисквания към устройството на урбанизираните територии. Документът, който е публикуван за обществено обсъждане, беше остро критикуван заради липсата на реална защита на общественото здраве.

В писмено становище изпратено до Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие от „Ти решаваш“ изразиха своето недоволство:

„Този документ има претенциите да защитава общественото здраве. Но всъщност е една имитация на грижа за живота и здравето ни“, се казва в становището на организацията.

Документ
Документ. Снимка: Гражданско сдружение „Ти решаваш“, Фейсбук

От „Ти решаваш“ припомниха, че през февруари заедно с други граждански организации от цяла България, са поискали връщането на отменената Наредба 7.

„Тя се оказа единственият нормативен документ, който урежда задължителните отстояния на замърсяващи производствени обекти до жилищните сгради“, подчертават от организацията. Организацията обръща внимание на конкретни опасности за жителите на Павликенско:

„А знаете, че в Павликенско можем да се окажем драматично потърпевши от липсата на подобна регулация“, отбелязват от „Ти решаваш“. Основният критичен момент в новия проект на Наредбата е отсъствието на регулация за отстоянията между замърсяващи производствени обекти и жилищни райони:

„Вместо да надгради старата Наредба 7, новият документ изобщо не обхваща въпроса с отстоянията между отделящите вредности предприятия и жилищните райони“, казват от „Ти решаваш“. Гражданската организация призовава за изтегляне на предложената Наредба и започване на работа по нова версия с активно участие на обществеността:

„Поради това настояваме предложеният проект на Наредба да бъде изтеглен и да започне работа по изготвянето на нова. Този път с участие на обществеността.“

Това становище подчертава важността на общественото участие в изготвянето на нормативни документи, които касаят здравето и благосъстоянието на гражданите.

Политолог: Експертният кабинет с министри на ГЕРБ не вдъхва доверие у хората

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments