Тайван обвини Китай, че е предизвикал паника при проверка на туристическа лодка

0
26
Туристическа лодка в Тайван
Туристическа лодка в Тайван. Снимка: Pixabay

Проверка на туристическа лодка от бреговата охрана на Китай в близост до чувствителни фронтови острови предизвика „паника“ сред местното население на Тайван, предаде „Reuters“. Тайванската армия обаче обяви, че засега не възнамерява да се намесва.

Тайван, за който Китай от години насам претендира, че е негова територия, въпреки че островът отхвърля това твърдение, е още по-предпазлив към усилията на Пекин да засили натиска върху Тайпе след избирането миналия месец на Лай Чинг-те за президент, човек, когото Пекин смята за опасен сепаратист.

В неделя Китай обяви, че неговата брегова охрана ще мобилизира редовни патрули и ще установи правоохранителна дейност около контролираните от Тайван острови Кинмен, след като двама китайски граждани, бягащи от тайванската брегова охрана, навлязоха в забранени води твърде близо до Кинмен и загинаха при инцидент с лодка. Вчера шестима служители на китайската брегова охрана са се качили на тайвански туристически кораб с 11 членове на екипажа и 23 пътници, за да проверят плана на маршрута, сертификата и лицензите на екипажа, като са си тръгнали около половин час по-късно, съобщи тайванската брегова охрана.

„Смятаме, че това е накърнило чувствата на нашите хора и е предизвикало паника у тях. Това не съответстваше и на интересите на хората от другата страна на пролива,“, заяви по-рано днес пред репортери Куан Би-Лин, която е начело на Тайванския съвет по океанските въпроси.

Китайската брегова охрана, която няма публично достъпни данни за контакт, все още не е коментирала новината. Службата по въпросите, свързани с Тайван, също не пожела да отговори на молбата за коментар.

Куан Би-Лин коментира още, че е често срещано явление китайски и тайвански туристически лодки случайно да навлизат във водите на другата страна, но това не означава, че нарушават умишлено закона.

Групата от острови Кинмен се намира на кратко разстояние с лодка от китайските градове Ксиамен и Куанджоу и се контролира от Тайпе, откакто победеното правителство на Китайската република избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война с комунистите на Мао Дзедун, които създадоха Китайската народна република. На територията на Кинмен е разположен голям тайвански военен гарнизон, но във водите му патрулира тайванската брегова охрана.

Тайванският министър на отбраната Чиу Куо-Ченг обясни пред репортери в парламента, че за да се избегне по-нататъшно повишаване на напрежението, военните сили няма да се „намесват активно“ в инцидента.

„Нека се справим с въпроса по мирен начин. Нашият отговор е да не ескалираме напрежението,“, коментира той.

Кинмен често е бил арена на ожесточена размяна на огън по време на Студената война, но сега е популярна туристическа дестинация, въпреки че много от островчетата му са силно укрепени от тайванските сили и остават недостъпни за цивилни лица.

Китай твърди, че не признава никакви ограничени или забранени зони за своите рибари около Кинмен. През последните четири години китайските военни сили редовно изпращаха военни самолети и кораби във въздушното пространство и моретата около Тайван, за да отстояват претенциите на Пекин за суверенитет, и продължиха да го правят и след изборите, проведени там миналия месец. Китай никога не е изключвал възможността да прибегне до сила, за да поеме контрола над демократично управлявания Тайван. Новоизбраният президент Лай и тайванското правителство отхвърлят претенциите на Пекин и твърдят, че само тайванският народ може да решава своето бъдеще.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments