Тайланд забранява употребата на канабис за развлекателни цели

0
49
Канабис
Снимка: Пиксабей

Тайланд ще забрани употребата на марихуана за развлекателни цели до края на тази година, но използването ѝ за медицински цели ще бъде позволено, заяви министърът на здравеопазването в интервю за „Reuters“.

След като Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, която разреши употребата на марихуана за медицински цели през 2018 г., а след това и за развлекателни цели през 2022 г., тази индустрия се разрасна бързо, като стойността ѝ се очаква да достигне 1,2 млрд. долара до следващата година.

Критиците твърдят, че в рамките на една седмица след декриминализацията са били приети набързо несистематизирани разпоредби, а правителството е изготвило нов закон за регулиране на употребата на канабис, който се очаква да влезе в сила до края на годината. Проектозаконът ще бъде представен на кабинета за одобрение следващия месец, след което ще бъде внесен в парламента, за да бъде приет официално преди края на годината, заяви министърът на здравеопазването Чолнан Шрикаев.

„Без закон за регулиране на канабиса, ще бъдат извършвани злоупотреби. Злоупотребата с канабис има отрицателно въздействие върху децата. В дългосрочен план това може да доведе до употребата на други наркотици,“, коментира здравният министър вчера, визирайки употребата за продукта за развлекателни цели.

Предишното правителство не успя да прокара такъв закон в парламента преди изборите през май миналата година, което остави страната без закон, който да регулира строго употребата на веществото. На магазините за канабис, които работят незаконно, няма да бъде позволено да продължат дейността си, а отглеждането на канабис в домашни условия също ще бъде забранено, разкри Чолнан, който определи броя на законно регистрираните магазини на 20 000.

Проектозаконът предвижда глоба до 60 000 бата (1700 долара) за употреба на канабис за развлекателни цели, а тези, които продават канабис за такава употреба и участват в реклама или маркетинг на растението или приспособленията за пушенето му, са заплашени от затвор до една година, парична глоба в размер на 100 000 бата (2800 долара), или и двете. Предвидено е още да се затегнат наказанията за отглеждане на канабис без лиценз, като лишаването от свобода варира от една до три години, а глобите – от 20 000 бата до 300 000 бата. Министърът изтъкна, че за вноса, износа, отглеждането и използването на канабис за търговски цели също ще се изискват разрешителни. Правителството, признавайки икономическата полза от производството на канабис, ще даде на бизнеса време да се приспособи към новите регулации. Такива магазини могат да работят до изтичане на лицензите им и да се преструктурират в легални клиники за канабис, ако спазват новите правила, заяви Чолнан и допълни, че новият регламент няма да окаже влияние върху туризма.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments