СЗО: Ситуацията, свързана с COVID-19, в Северна Корея се влошава

0
14
Положителен тест за коронавирус.
Снимка: Пиксабей

Световната здравна организация /СЗО/ постави под съмнение твърденията на Северна Корея относно напредъка в борбата с епидемията от COVID-19, като заяви, че според нея ситуацията се влошава, а не се подобрява, на фона на липсата на независими данни.

Наскоро севернокорейските държавни медии съобщиха, че процентът на заразените е намалял значително, след като преди около две седмици брой на хората, изпитващи симптоми на вируса, на дневна база достигна около 390 000 души. Пхенян никога не е потвърждавал с точност колко души са дали положителни проби за вируса, но експертите подозират, че данните, публикувани чрез контролираните от правителството медии, са умишлено занижени, което затруднява реалната оценката на мащаба на ситуацията.

Предполагаме, че ситуацията се влошава, а не се подобрява.„, заяви ръководителят на СЗО за извънредните ситуации Майкъл Райън по време на видео брифинг, проведен вчера. Той допълни, че СЗО няма достъп до никаква поверителна информация, освен цифрите, публично оповестени от държавните медии на страната.

СЗО многократно е предлагала помощ на Северна Корея, включително ваксини и консумативи. Азиатската нация съобщи, че по последни данни още 96 610 души са се оказали с висока температура. Понастоящем там продължава да е в сила общонационален локдаун с цел ограничаване на първото потвърдено огнище на COVID-19, предаде днес държавната информационна агенция KCNA. В изявлението обаче не се споменава дали има нови смъртни случаи. KCNA съобщи още, че провинциите „засилватантиепидемичните си кампании, като наред с това налагат строги мерки в района на крайбрежието, увеличават производството на лекарства и медицински консумативи и извършват щателна дезинфекция. Основните дейности като земеделие обаче продължават.

Севернокорейският премиер Ким Ток Хун вече е инспектирал няколко фармацевтични завода, като този ход е част от стремежа на страната за издигане на фармацевтичната индустрия на страната на „ново, по-високо ниво“, включително и за покриване на международните стандарти. По повод на това той сподели: „Достатъчното производство и снабдяване с лекарства е предпоставка за опазване на живота и здравето на хората в настоящата строга антиепидемична кампания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments